Natya Ballet Dansfestival 2022: Datum, Plaats, Deelname & meer over de derde editie van fest

0

Natya balletdans
Afbeeldingsbron: IANS Natya Balletdansfestival 2022

De derde editie van ‘The Natya Ballet Dance Festival 2022’, gepland van 25-27 november, markeert de terugkeer van dit langverwachte festival met boeiende avonddansproducties op het toneel en nog veel meer. Het wordt georganiseerd door The Natya Ballet Centre, opgericht in 1960 door Kamla Lal in New Delhi, dat zowel gevestigd als opkomend talent blijft ondersteunen en promoten en zijn eigen repertoire van nieuwe uitvoeringen, zowel hedendaags als klassiek, opbouwt.

Ter ere van India’s 75ste jaar van onafhankelijkheid door zijn uitgestrekte en gevarieerde cultuur en tradities onder de aandacht te brengen, biedt het megafestival van de dans zijn kijkers een driedaags feest van uitvoerende kunsten op twee locaties in het kunstcentrum van Mandi House.

Van poppen en poppenspelers tot tijdloze epische verhalen over Ramayana en Mahabharata, verteld via dans, en gesprekken met de legendes, het festival heeft voor elk wat wils. Enkele van de deelnemende kunstenaars en experts zijn Parshwanath S Upadhye, Arshiya Sethi, Vikram Iyengar, Sandhya Raman, Dr. Navina Jafa, Dr. Anita Ratnam, Prof. Rita Gangully, Sharon Lowen, Dr. Shovana Narayan, Manjari Sinha, Dadi D Pudumjee , Navtej Johar en Ajay Bhatt.

Als onderdeel van het festival zullen drie avondvoorstellingen in het Kamani Auditorium – ‘Unmasked’ en ‘Abha’ in Bharatanatyam en ‘Draupadi’ in Odissi – de oude heldendichten van de Ramayana en de Mahabharata opnieuw vertellen, maar elk met een wending in het verhaal.

‘Unmasked’ is een dramedy, een verrukkelijke mix van Bharatanatyam, Hedendaagse Dans en Engels Theater, slim opgebouwd en voortreffelijk gechoreografeerd door Jyotsna Shourie. Het neemt ons mee op een reis naar Lanka door de ogen van centrale personages in de Ramayana, terwijl het het karakter van Ravana verkent door de ogen van zijn mooie vrouw Mandodari.

Daarentegen is ‘Abha’ – gechoreografeerd door Parshwanath S. Upadhye en uitgevoerd in het traditionele Bharatanatyam-formaat – een verbluffende hervertelling van de Ramayana door de ogen van Sita, met een onconventionele uitvoering – gecombineerd met live muzikanten die opwindende muziek maken afgewisseld met verzen in Mishra Awadhi, Kannada, Sanskriet en Marathi, met Engelse vertelling.

Draupadi is een productie van Natya Ballet Centre, gechoreografeerd door Guru Aniruddha Das en Nibedita Mohapatra. De show onderzoekt de status van moderne vrouwen tegen de achtergrond van het leven van Draupadi. Deze show was te zien op het Khajuraho Dance Festival, het prestigieuze Cervantino Festival in Mexico en in het Europees Parlement.

In een poging om jong, schoolgaand publiek van de NDMC-school en anderen te bereiken, cureert en presenteert het outreach-programma van het festival Dances of India, om voor hen India’s rijke palet van klassieke en volksdansen te laten zien die zowel stijl als kracht bevatten, glorieuze kostuums , verheffende muziek en historische weetjes.

“Door onze speciale danscuratie, Dances of India, proberen we de kinderen iets nieuws te leren en een idee te geven van het verbazingwekkend diverse en spectaculaire culturele landschap van India. Dans is een oud en integraal onderdeel van de Indiase cultuur, of het nu gaat om de klassieke vormen van Odissi uit het oosten, Bharatanatyam uit het zuiden, Kathak uit het noorden en de honderden prachtige volksdansen uit elke regio van dit levendige land.

In 2020 zou dit festival deel uitmaken van de mijlpaalviering van de 60e verjaardag van Natya Ballet Centre, die vanwege de pandemie op de lange baan werd geschoven. We zijn dan ook bijzonder verheugd om de derde editie van dit grootse dansfestival te presenteren, met drie prachtige avondvoorstellingen geworteld in de oude heldendichten tot drie gedetailleerde demonstraties van lezingen, een serieuzere paneldiscussie over hoe de dans opnieuw op te starten en uitstekende gesprekken met levende legendes van dans en het outreach-programma dat ons zo na aan het hart ligt”, zegt Radhika Hoon, voorzitter van het Natya Ballet Centre.

De eerste van de reeks demonstratielezingen zal aanwezigen uitnodigen in de altijd fascinerende wereld van poppenspel met uitzonderlijke bekroonde poppenspelers uit heel Bengalen, Andhra Pradesh, Karnataka en Rajasthan, elk uniek in hun grootte, stijl, muziek en levering. Deze sessie wordt gemodereerd door de bekende poppenspeler Dadi D. Pudumjee en filmmaker Shankhajeet De.

De tweede lezingdemonstratie omvat de studie en dissectie van ‘abhinaya’ door de eminente danseres Navtej Singh Johar. Toegevoegd aan de mix is ​​de vertoning van dansfilms en een demonstratie door twee getalenteerde multidisciplinaire artiesten van Sumedha Bhattacharyya en Gia S. Arora, die hun publiek uitnodigen voor een meeslepend, ervaringsgericht engagement van het vastleggen van dans op camera.

In een paneldiscussie voeren Tabula Rasa, de organisatoren en kijkers een meeslepend discours met krachtige stemmen uit de dans, de media en de academische wereld, over het opnieuw opstarten van de dansruimte na de pandemie en het zoeken naar oplossingen. Gemodereerd door de gerenommeerde kunstondernemer Dr. Anita Ratnam, zal deze sessie panelleden bevatten Dr. Navina Jafa, Fulbright Scholar en performer, Suanshu Khurana, muziekcriticus en Vikram Iyengar, danser, filmmaker en onderzoeker. De sessie is samengesteld door Sandhya Raman, secretaris Rasaja Foundation.

Tot slot verrijkende gesprekken met drie eminente en dynamische Indiase vrouwelijke klassieke dansers – prof. Rita Ganguly, Sharon Lowen en dr. Shovana Narayan – die, na een leven lang toegewijd te zijn geweest aan hun vak, hun individuele reizen als artiest en als iconen. Alle lezingen en demonstraties van lezingen vinden plaats op de Sangeet Natak Akademi.

Het festival wordt ondersteund door Sangeet Natak Akademi en gesponsord door Sotheby’s India en Rasaja Foundation.

Lees meer Lifestyle-nieuws

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.