NASA-ruimtevaartuigen op Mars registreren de grootste meteoorinslagen en inslagkraters tot nu toe

0

Twee NASA-ruimtevaartuigen op Mars – een aan de oppervlakte en de andere in een baan om de aarde – hebben de grootste meteoorinslagen en inslagkraters tot nu toe geregistreerd.

De hogesnelheidsbeschietingen vorig jaar stuurden seismische golven die duizenden kilometers over Mars kabbelden, de eerste ooit gedetecteerd nabij het oppervlak van een andere planeet, en hakten kraters uit van bijna 150 meter breed, meldden wetenschappers donderdag in het tijdschrift Science.

De grootste van de twee inslagen veroorzaakte stukken ijs ter grootte van een rotsblok, wat onderzoekers kan helpen bij het zoeken naar manieren waarop toekomstige astronauten de natuurlijke hulpbronnen van Mars kunnen aanboren.

De Insight-lander mat de seismische schokken, terwijl de Mars Reconnaissance Orbiter prachtige foto’s maakte van de resulterende kraters.

Het in beeld brengen van de kraters “zou al enorm zijn geweest”, maar het matchen met de seismische rimpelingen was een bonus, zei co-auteur Liliya Posiolova van Malin Space Science Systems in San Diego. “We hadden zoveel geluk.”

De atmosfeer van Mars is dun in tegenstelling tot de aarde, waar de dikke atmosfeer verhindert dat de meeste ruimterotsen de grond bereiken, in plaats daarvan breken en verbranden.

Een afzonderlijke studie vorige maand bracht een recente reeks kleinere meteoroïde-inslagen op Mars in verband met kleinere kraters dichter bij InSight, met behulp van gegevens van dezelfde lander en orbiter.

De impactwaarnemingen komen als InSight het einde van zijn missie nadert vanwege afnemende kracht, zijn zonnepanelen bedekt door stofstormen. InSight landde in 2018 op de equatoriale vlakten van Mars en heeft sindsdien meer dan 1.300 marsquakes geregistreerd.

“Het zal hartverscheurend zijn als we eindelijk de communicatie met InSight verliezen”, zegt Bruce Banerdt van NASA’s Jet Propulsion Laboratory, de hoofdwetenschapper van de lander die aan de studies deelnam. “Maar de gegevens die het ons heeft gestuurd, zullen ons zeker nog jaren bezig houden.”

De inkomende ruimterotsen hadden een diameter tussen 16 voet en 40 voet (5 meter en 12 meter), zei Posiolova. De effecten registreerden ongeveer magnitude 4.

De grootste van de twee sloeg afgelopen december zo’n 3.500 kilometer van InSight, waardoor een krater van ongeveer 21 meter diep ontstond. De camera’s van de orbiter toonden puin dat tot 40 km van de inslag werd geslingerd, evenals witte stukken ijs rond de krater, het meest bevroren water dat op zulke lage breedtegraden werd waargenomen, zei Posiolova.

Posiolova zag de krater eerder dit jaar nadat hij extra foto’s van de regio vanuit een baan om de aarde had gemaakt. De krater ontbrak op eerdere foto’s en nadat ze de archieven had doorzocht, lokaliseerde ze de impact tot eind december. Ze herinnerde zich een grote seismische gebeurtenis die rond die tijd door InSight was geregistreerd en met hulp van dat team, koppelde ze het nieuwe gat aan wat ongetwijfeld een meteoroïde-inslag was. De explosiegolf was duidelijk zichtbaar.

Wetenschappers ontdekten ook dat de lander en de orbiter samenwerkten voor een eerdere meteoroïde aanval, meer dan het dubbele van de afstand van die van december en iets kleiner.

“Iedereen was gewoon geschokt en verbaasd. Nog een? Ja, ‘herinnerde ze zich.

De seismische metingen van de twee inslagen duiden op een dichtere Marskorst voorbij de locatie van InSight.

“We hebben nog een lange weg te gaan om de interne structuur en dynamiek van Mars te begrijpen, die grotendeels raadselachtig blijven”, zei Doyeon Kim van ETH Zurich’s Institute of Geophysics in Zwitserland, die deel uitmaakte van het onderzoek.

Externe wetenschappers zeiden dat toekomstige landers uit Europa en China nog geavanceerdere seismometers zullen dragen. Toekomstige missies zullen “een duidelijker beeld schetsen” van hoe Mars evolueerde, schreven Yingjie Yang en Xiaofei Chen van China’s Southern University of Science and Technology in Shenzhen in een begeleidend redactioneel commentaar.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.