Wetenschappers graven 70.000 jaar oud platbrood op en ontsluiten geheimen van historische diëten | Wetenschap | Nieuws

0

Wetenschappers geloven dat ze een fascinerende ontdekking hebben gedaan die verborgen details onthult over het dieet van de Neanderthalers zo’n 70.000 jaar geleden. Ze hebben overblijfselen opgegraven van wat wordt beschouwd als ‘s werelds oudste flatbread gemaakt door Neanderthalers in de uitlopers van Irak. De verkoolde overblijfselen werden teruggevonden in de Shanidar-grot – een Neanderthaler-woning ongeveer 800 kilometer ten noorden van Bagdad. De archeologen zeiden dat de bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity, voor het eerst aantonen dat brood deel uitmaakte van het dieet van deze hominide soorten.

Chris Hunt, professor culturele paleo-ecologie aan de Liverpool John Moores University, een van de auteurs van het onderzoek, zei: “Het oude stereotype is dat Neanderthalers minder intelligent waren dan moderne mensen en dat ze een grotendeels op vlees gebaseerd dieet hadden.

“Onze bevindingen zijn de eerste echte indicatie van complex koken – en dus van eetcultuur – onder Neanderthalers.” De voedselresten zijn gevonden in een van de vele vuurplaatsen in de Shanidar-grotten.

Monsters tonen bewijs van noten, peulvruchten en zaden, wat aangeeft dat Neanderthalers “ervoor kozen om hun eten op smaak te brengen”, aldus de onderzoekers.

Prof Hunt vertelde het persbureau PA: “Dit zijn zeker de oudst bekende platte broden – er zijn geen tekenen van de luchtbellen veroorzaakt door gist, dus het was ongezuurd.

“Het lijkt erop dat de Neanderthalers een mix van wilde granen en grassen, wilde peulvruchten – waaronder wilde linzen, wilde pistachenoten en soms wilde graszaden en graserwtenfragmenten – verpletterden of vermalen, en vervolgens de resulterende mix op hete stenen kookten.”

Hij zei dat de Neanderthalers de zaadvliezen niet van de graserwten verwijderden – een taak die gemakkelijk te doen is. Volgens prof. Hunt suggereert dit dat Neanderthaler-koks tijdens het bereiden van voedsel aan smaken dachten.

“Dit is ongetwijfeld het eerste bewijs dat Neanderthalers brood aten. We weten dat ze wilde peulvruchten en wilde granen en noten aten omdat deze af en toe als verkoolde resten worden gevonden in Neanderthaler-haarden.

“We hebben nog nooit eerder bewijs gehad dat Neanderthalers hun eten op smaak brachten – hoewel ze, omdat ze vlees op hun vuur roosterden, zich moeten hebben gerealiseerd dat dit de smaak verbeterde”, zei hij tegen PA.

LEES MEER: Schotland’s ‘grootste middeleeuwse muntschat’ in 200 jaar opgegraven

Met een apparaatje, de scanning elektronenmicroscoop genaamd, analyseerden de onderzoekers de verkoolde voedselresten op micrometerniveau. Close-upbeelden onthulden aanwijzingen over hoe het eten was bereid.

Op basis van hun bevindingen kon het team een ​​beeld schetsen van hoe Neanderthalers peulvruchten zouden hebben gekookt, die van nature een bittere smaak hebben vanwege bepaalde verbindingen die aanwezig zijn in de zaadvliezen, zoals tannines en alkaloïden.

Dr. Ceren Kabukcu, van de Universiteit van Liverpool, die hoofdauteur is van deze studie, zei: “Hun voorbereiding door weken en uitlogen gevolgd door beuken of ruw malen zou veel van de bittere smaak verwijderen.”

Volgens prof. Hunt biedt hun werk ook een kijkje in het culinaire en nomadische leven van de Neanderthalers die in de Shanidar-grotten leven.

NIET MISSEN
Onderzoekers uit het oude Egypte deden ‘vondst van hun leven’ in Caïro [REPORT]
Schotland’s ‘grootste middeleeuwse muntschat’ in 200 jaar opgegraven [REVEAL]
Mysterie van Britse onderzeeër die verdween in WO II is mogelijk opgelost [INSIGHT]

Hij zei: “Er werd beslist in de grot gekookt, op deze vuurplaatsen. Ze zullen ook op soortgelijke vuurplaatsen hebben gekookt als ze buiten de grot kampeerden.

“Het lijkt erop dat ze rondreisden in uitgebreide familiegroepen van 10-15, de kuddes grazende dieren volgend vanaf het centrale Iraki vlaktes waar ze de winter doorbrachten, in de lente de Zagros rond Shanidar in, dan hoger de bergen in in de zomer voordat ze in de herfst via Shanidar terugkeerden naar de vlaktes.

“Grotten waren handige pitstops op deze reizen.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.