iPhone-fabrieksarbeiders protesteren bij Foxconn-fabriek getroffen door COVID-19 in China

0

Honderden arbeiders namen deel aan protesten in de vlaggenschip-iPhone-fabriek van Foxconn in China, waarbij enkele mannen bewakingscamera’s en ramen insloegen, zo bleek uit beelden die op sociale media waren geüpload.

De zeldzame scènes van openlijke afwijkende meningen in China markeren een escalatie van onrust in de enorme fabriek in de stad Zhengzhou, die symbool is gaan staan ​​voor een gevaarlijke opbouw van frustratie over de ultrastrenge COVID-regels van het land en de onbekwame omgang met de situatie door de ‘s werelds grootste contractfabrikant.

De aanleiding voor de protesten, die woensdag vroeg begonnen, leek een plan te zijn om bonusbetalingen uit te stellen, zeiden veel van de demonstranten op livestream-feeds. De video’s konden niet onmiddellijk worden geverifieerd door Reuters.

“Geef ons ons loon!”, scandeerden arbeiders die werden omringd door mensen in volledige veiligheidspakken, sommigen met wapenstokken, volgens beelden van een video. Op andere beelden was te zien hoe traangas werd ingezet en hoe arbeiders quarantainebarrières neerhaalden. Sommige werknemers hadden geklaagd dat ze slaapzalen moesten delen met collega’s die positief hadden getest op COVID-19.

Foxconn zei in een verklaring dat het zijn betalingscontracten had nagekomen en dat meldingen van personeel met COVID-19 dat op de campus woonde “onwaar” waren.

“Met betrekking tot geweld zal het bedrijf blijven communiceren met werknemers en de overheid om te voorkomen dat soortgelijke incidenten zich opnieuw voordoen”, voegde het bedrijf eraan toe.

Een bron die bekend is met de situatie in Zhengzhou zei dat de productie in de fabriek niet werd beïnvloed door de arbeidersonrust en dat de productie “normaal” bleef.

Ontevredenheid over strikte quarantaineregels, het onvermogen van het bedrijf om uitbraken uit te roeien en slechte omstandigheden, waaronder voedseltekorten, hebben ervoor gezorgd dat werknemers de fabriekscampus ontvluchtten sinds de Apple-leverancier eind oktober een zogenaamd gesloten-lussysteem oplegde in ‘s werelds grootste iPhone-fabriek.

Bij operaties in een gesloten lus wonen en werken medewerkers ter plaatse geïsoleerd van de rest van de wereld.

Voormalige arbeiders schatten dat duizenden de fabriekscampus ontvluchtten. Vóór de onrust had de fabriek in Zhengzhou zo’n 200.000 mensen in dienst. Om personeel te behouden en meer werknemers aan te trekken, moest Foxconn bonussen en hogere salarissen aanbieden.

In de video’s vertelden arbeiders dat ze nooit zeker wisten of ze maaltijden zouden gaan halen terwijl ze in quarantaine zaten, of ze klaagden dat er onvoldoende stoepranden waren om een ​​uitbraak in te dammen.

“Foxconn behandelt mensen nooit als mensen”, zei een persoon.

Apple reageerde niet op verzoeken om commentaar.

“Het is nu duidelijk dat productie in een gesloten lus in Foxconn alleen helpt om te voorkomen dat COVID zich naar de stad verspreidt, maar niets doet (of het zelfs nog erger maakt) voor de arbeiders in de fabriek,” Aiden Chau van China Labour Bulletin, een Hong Op Kong gebaseerde belangenbehartigingsgroep, zei in een e-mail.

Vanaf woensdagmiddag waren de meeste beelden op Kuaishou, een platform voor sociale media waar Reuters veel van de video’s bekeek, verwijderd. Kuaishou reageerde niet op een verzoek om commentaar.

De protestbeelden komen op een moment dat investeerders zich zorgen maken over escalerende wereldwijde problemen met de toeleveringsketen, deels als gevolg van China’s zero-COVID-beleid dat tot doel heeft elke uitbraak uit te roeien.

De stoepranden en onvrede hebben de productie geraakt. Reuters meldde vorige maand dat de iPhone-productie in de fabriek in Zhengzhou in november met maar liefst 30 procent zou kunnen dalen als gevolg van COVID-beperkingen.

Foxconn is de grootste iPhone-maker van Apple, goed voor 70 procent van de iPhone-verzendingen wereldwijd. Het maakt de meeste telefoons in de fabriek in Zhengzhou, hoewel het andere kleinere productielocaties heeft in India en Zuid-China.

De aandelen van Foxconn, formeel Hon Hai Precision Industry Co Ltd genaamd, zijn sinds de onrust eind oktober met 2 procent gedaald.


Apple lanceerde deze week naast de nieuwe Apple TV de iPad Pro (2022) en de iPad (2022). We bespreken de nieuwste producten van het bedrijf, samen met onze recensie van de iPhone 14 Pro op Orbital, de Gadgets 360-podcast. Orbital is beschikbaar op Spotify, Gaana, JioSaavn, Google Podcasts, Apple Podcasts, Amazon Music en waar je je podcasts ook vandaan haalt.
Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.