ESO publiceert afbeelding van de nasleep van de explosieve dood van een grote ster

0

De nasleep van de explosieve dood van een grote ster is te zien in een afbeelding die maandag is vrijgegeven door de European Southern Observatory, waarop immense filamenten van helder schijnend gas te zien zijn die tijdens de supernova de ruimte in werden geblazen.

Voordat hij aan het einde van zijn levenscyclus explodeerde, zou de ster een massa hebben gehad die minstens acht keer groter was dan die van onze zon. Het bevond zich in ons Melkwegstelsel op ongeveer 800 lichtjaar van de aarde in de richting van het sterrenbeeld Vela. Een lichtjaar is de afstand die het licht in een jaar aflegt, 5,9 biljoen mijl (9,5 biljoen km).

Het griezelige beeld toont gaswolken die eruitzien als roze en oranje ranken in de filters die door de astronomen worden gebruikt, en die een uitgestrektheid bedekken die ongeveer 600 keer groter is dan ons zonnestelsel.

“De filamentaire structuur is het gas dat werd uitgestoten door de supernova-explosie, die deze nevel creëerde. We zien het binnenste materiaal van een ster terwijl het uitzet in de ruimte. Wanneer er dichtere delen zijn, schokt een deel van het supernova-materiaal met het omringende gas en creëert een deel van de filamentaire structuur”, zegt Bruno Leibundgut, een astronoom verbonden aan de European Southern Observatory (ESO).

De afbeelding toont de overblijfselen van de supernova ongeveer 11.000 jaar na de explosie, zei Leibundgut.

“Het meeste materiaal dat schijnt, is te danken aan waterstofatomen die opgewonden zijn. Het mooie van dergelijke beelden is dat we direct kunnen zien welk materiaal zich in een ster bevond”, voegde Leibundgut eraan toe. “Het materiaal dat gedurende vele miljoenen jaren is opgebouwd, ligt nu bloot en zal gedurende miljoenen jaren afkoelen totdat het uiteindelijk nieuwe sterren zal vormen. Deze supernova’s produceren veel elementen – calcium of ijzer – die we in ons eigen lichaam dragen. Dit is een spectaculair deel van het pad in de evolutie van sterren.”

De ster zelf is in de nasleep van de supernova gereduceerd tot een ongelooflijk dicht ronddraaiend object dat een pulsar wordt genoemd. Een pulsar is een soort neutronenster — een van de meest compacte hemellichamen die er bestaan. Deze draait 10 keer per seconde rond.

De afbeelding vertegenwoordigde een mozaïek van waarnemingen gemaakt met een groothoekcamera genaamd OmegaCAM aan de VLT Survey Telescope, gehost op de ESO-sterrenwacht op Paranal in Chili. De gegevens voor de afbeelding zijn verzameld van 2013 tot 2016, aldus de ESO.

© Thomson Reuters 2022


Apple lanceerde deze week naast de nieuwe Apple TV de iPad Pro (2022) en de iPad (2022). We bespreken de nieuwste producten van het bedrijf, samen met onze recensie van de iPhone 14 Pro op Orbital, de Gadgets 360-podcast. Orbital is beschikbaar op Spotify, Gaana, JioSaavn, Google Podcasts, Apple Podcasts, Amazon Music en waar je je podcasts ook vandaan haalt.
Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.