China’s ‘Mengtian’-module dokt met Tiangong-ruimtestation vooruit op plannen om Xuntian-ruimtetelescoop te lanceren

0

De derde en laatste module van China is dinsdag aangemeerd met zijn permanente ruimtestation om een ​​meer dan tien jaar durende inspanning voort te zetten om een ​​constante bemande aanwezigheid in een baan om de aarde te behouden, terwijl de concurrentie met de VS steeds heviger wordt.

De Mengtian-module arriveerde dinsdagochtend vroeg op het Tiangong-station, zei de staatsomroep CCTV, daarbij verwijzend naar de China Manned Space Agency.

Mengtian werd maandagmiddag de ruimte in geschoten vanuit het Wenchang Satellite Launch Center op de zuidelijke eilandprovincie Hainan. Er werd verwacht dat het ongeveer 13 uur zou duren om de vlucht- en aanmeermissie te voltooien.

Een grote menigte amateurfotografen, ruimteliefhebbers en anderen keek vanaf een aangrenzend strand naar de lancering.

Velen zwaaiden met Chinese vlaggen en droegen T-shirts met daarop de karakters voor China, een weerspiegeling van de diepe nationale trots die is geïnvesteerd in het ruimtevaartprogramma en de technologische vooruitgang die het vertegenwoordigt.

“Het ruimtevaartprogramma is een symbool van een groot land en een stimulans voor de modernisering van China’s nationale defensie”, zei Ni Lexiong, een professor aan de Shanghai University of Political Science and Law, die de nauwe militaire banden van het programma onderstreepte.

“Het is ook een boost voor het vertrouwen van het Chinese volk, het wakkert patriottisme en positieve energie aan”, zei Ni.

Mengtian, of ‘Celestial Dream’, voegt zich bij Wentian als de tweede laboratoriummodule voor het station, gezamenlijk bekend als Tiangong, of ‘Celestial Palace’. Beide zijn verbonden met de kernmodule van Tianhe waar de bemanning woont en werkt.

Net als zijn voorgangers werd Mengtian gelanceerd aan boord van een Long March-5B-draagraket, een lid van China’s krachtigste familie van draagraketten.

Volgens de China Manned Space Agency wordt Tiangong momenteel bevolkt door een bemanning van twee mannelijke en een vrouwelijke astronaut.

Chen Dong, Cai Xuzhe en Liu Yang arriveerden begin juni voor een verblijf van zes maanden aan boord, waarin ze de montage van het station zullen voltooien, ruimtewandelingen zullen maken en aanvullende experimenten zullen uitvoeren.

Na de aankomst van Mengtian zal volgende maand een extra onbemand Tianzhou-vrachtvaartuig aanmeren bij het station, met een andere bemande missie gepland voor december, op welk moment de bemanningen elkaar kunnen overlappen, aangezien Tiangong voldoende ruimte heeft voor zes astronauten.

Mengtian weegt ongeveer 23 ton, is 17,9 meter lang en heeft een diameter van 4,2 meter. Het zal ruimte bieden voor wetenschappelijke experimenten zonder zwaartekracht, een luchtsluis voor blootstelling aan het vacuüm van de ruimte en een kleine robotarm om extravehicular payloads te ondersteunen.

Het reeds in een baan om de aarde draaiende Wentian, of “zoektocht naar de hemel”, laboratorium van 23 ton, is ontworpen voor wetenschappelijke en biologische experimenten en is zwaarder dan elk ander ruimtevaartuig met één module dat momenteel in de ruimte is.

Volgend jaar is China van plan om de Xuntian-ruimtetelescoop te lanceren, die weliswaar geen deel uitmaakt van Tiangong, maar in volgorde rond het station zal draaien en er af en toe voor onderhoud aan kan worden gekoppeld.

Er zijn geen andere toekomstige toevoegingen aan het ruimtestation publiekelijk aangekondigd.

In totaal zal het station ongeveer 110 kubieke meter (3.880 kubieke voet) onder druk staande binnenruimte hebben, inclusief de 32 kubieke meter (1.130 kubieke voet) die door Mengtian is toegevoegd.

China’s bemande ruimtevaartprogramma bestaat dit jaar officieel drie decennia en de lancering van Mengtian is de 25e missie. Maar het kwam pas echt op gang in 2003, toen China na de VS en Rusland pas het derde land werd dat met eigen middelen een mens de ruimte in stuurde.

Het programma wordt gerund door de militaire vleugel van de regerende Communistische Partij, het Volksbevrijdingsleger, en verloopt methodisch en vrijwel geheel zonder steun van buitenaf. De VS hebben China uitgesloten van het internationale ruimtestation vanwege de militaire banden van het programma.

Desondanks werkt China samen met de European Space Agency aan experimenten aan boord van Mengtian, en werkt het samen met Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland, Pakistan en het VN-Bureau voor Outer Space Affairs (UNOOSA) aan een reeks projecten van ruimtevaartgeneeskunde tot microzwaartekrachtfysica, volgens de Chinese Academie van Wetenschappen.

Voorafgaand aan de lancering van de Tianhe-module lanceerde het Chinese bemande ruimteprogramma een paar stations met één module die het kortstondig bemande als testplatforms.

Het permanente Chinese station zal ongeveer 66 ton wegen – een fractie van de grootte van het internationale ruimtestation, dat zijn eerste module in 1998 lanceerde en ongeveer 465 ton weegt.

Met een levensduur van 10 tot 15 jaar zou Tiangong op een dag het enige ruimtestation kunnen zijn dat nog draait, als het internationale ruimtestation zich houdt aan zijn 30-jarige operationele plan.

China boekte ook successen met niet-bemande missies, en zijn maanverkenningsprogramma zorgde vorig jaar voor opschudding in de media toen zijn Yutu 2-rover foto’s terugstuurde van wat door sommigen werd beschreven als een “mysterieuze hut”, maar hoogstwaarschijnlijk slechts een rots was. De rover is de eerste die op de weinig verkende verre kant van de maan wordt geplaatst.

China’s Chang’e 5-sonde bracht in december 2000 voor het eerst sinds de jaren zeventig maanstenen terug naar de aarde en een andere Chinese rover zoekt naar bewijs van leven op Mars. Ambtenaren overwegen ook een bemande missie naar de maan.

Het programma heeft ook tot controverse geleid. In oktober 2021 veegde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken een rapport weg dat China twee maanden eerder een hypersonische raket had getest, en zei dat het alleen had getest of een nieuw ruimtevaartuig hergebruikt kon worden.

Naar verluidt ontwikkelt China ook een zeer geheim ruimtevliegtuig.

Het ruimtevaartprogramma van China is voorzichtig verlopen en grotendeels zonder problemen verlopen.

Er zijn echter klachten ingediend tegen China omdat het twee keer eerder ongecontroleerde rakettrappen naar de aarde heeft laten vallen. NASA beschuldigde Peking vorig jaar ervan “niet te voldoen aan verantwoorde normen met betrekking tot hun ruimteschroot” nadat delen van een Chinese raket in de Indische Oceaan waren geland.

De toenemende ruimtevaartcapaciteiten van China komen ook naar voren in de nieuwste defensiestrategie van het Pentagon die donderdag is vrijgegeven.

“Naast het uitbreiden van zijn conventionele strijdkrachten, vordert en integreert het PLA snel zijn mogelijkheden voor ruimte, tegenruimte, cyber, elektronische en informatieve oorlogsvoering om zijn holistische benadering van gezamenlijke oorlogsvoering te ondersteunen”, aldus de strategie.

De VS en China zijn het oneens over een aantal kwesties, met name het zelfbesturende eiland Taiwan dat Peking met geweld dreigt te annexeren. China reageerde op een bezoek aan Taiwan in september door de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, door raketten boven het eiland af te vuren, wargames te houden en een gesimuleerde blokkade op te zetten.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.