Dierennieuws: Schildpad van 80 miljoen jaar geleden zo groot als grote witte haai ontdekt | Wetenschap | Nieuws

0

Oude reuzenschildpadden die ongeveer 80 miljoen jaar geleden in de oceanen van de wereld zwommen, waren naar verluidt even groot als de enorme grote witte haaien die tegenwoordig de wateren van de aarde doorkruisen, speculeerden experts nadat ze de overblijfselen hadden gevonden van een van de grootste wezens die ooit hebben bestaan ​​op onze planeet. Onderzoekers hebben de botten van het oerwezen opgegraven in de bergen van de zuidelijke Pyreneeën in het noordoosten van Spanje. Het kwam nadat een wandelaar in de bergen bij het dorp Coll de Nargó botfragmenten van een ander wezen tegenkwam, wat de deur opende voor meer opgravingen op dezelfde plek.

Terwijl leden van het plaatselijke museum, evenals het Catalaanse Departement van Cultuur, de botten van de plek verzamelden, pas toen ze enkele jaren later werden bestudeerd, werd de duizelingwekkende grootte van de oude schildpad duidelijk.

Dr. Angel Lujan, van de Autonome Universiteit van Barcelona, ​​en overeenkomstige auteur van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports: “Deze bevindingen geven aan dat gigantisme bij zeeschildpadden zich onafhankelijk ontwikkelde in verschillende afstammingslijnen in zowel Noord-Amerika als Europa.” Spanje. Ze vonden een gefragmenteerd maar bijna compleet bekken en delen van de bovenste schaal of schild.

“Te oordelen naar de overblijfselen vermoeden de experts dat het enorme wezen ongeveer drie meter lang was en ongeveer twee ton woog. De overblijfselen van de nieuw gevonden soort dateren uit het Campaniaanse tijdperk, tussen 83,6 en 72,1 miljoen jaar geleden.

“Het oude wezen heeft de naam Leviathanochelys aenigmatica gekregen en het is de grootste zeeschildpad die ooit in Europa is ontdekt. ​​Er is echter één soort zeeschildpad die nog groter is dan deze – de Archelon, die leefde rond de oude Noord-Amerikaanse continent. De grote lichaamsgrootte zou kunnen zijn geëvolueerd als een reactie op de unieke habitatomstandigheden van de zeeën van de Europese Krijt-archipel.”

De reuzenschildpad heeft ook een opvallend bot dat vanaf de voorkant van het bekken naar voren steekt. Dit is anders dan andere zeeschildpadden – wat suggereert dat Leviathanochelys een geheel nieuwe groep oude zeeschildpadden zou kunnen zijn die nog nooit eerder is ontdekt.

Dr. Lujan zei: “Dit uitsteeksel kan verband houden met het ademhalingssysteem. Het ondersteunt de hypothese dat Leviathanochelys een open mariene pelagische levensstijl had.”

De onderzoekers vermoeden dat de maximale breedte van het bekken van het wezen bijna 89 cm was – iets groter dan die van Archelon (de grotere oude schildpad). De lengte was ook iets kleiner op 1ft 4in (39,5 cm). Dr. Lujan zei: “Hierdoor is de Leviathanochelys de grootste zeeschildpad die ooit in Europa is ontdekt, en een van de grootste ter wereld.”

Hierdoor komen de wezens ook in de buurt van de grootte van mannelijke grote witte haaien, die gemiddeld 11 tot 13 voet lang zijn. Vrouwelijke Great Whites zijn echter meestal groter en bereiken gemiddeld 15 voet. Tot nu toe is van geen enkele andere bekende Europese zeeschildpad, uitgestorven of levend, ooit een schildlengte van meer dan anderhalve meter gevonden.

LEES MEER: Mysterie van Britse onderzeeër die verdween in WO II is mogelijk opgelost

Dr. Lujan zei: “Tot op heden dacht men dat de grootste zeeschildpadden die ooit de oceanen bevaren, zoals Archelon, tijdens het laatste Krijt beperkt waren tot Noord-Amerika.

“De ontdekking van de nieuwe gigantische en bizarre Leviathanochelys uit de Midden-Campaanse mariene afzettingen van de Zuidelijke Pyreneeën, die qua grootte wedijvert met Archelon, werpt een licht op de diversiteit van zeeschildpadden en hoe het fenomeen van gigantisme ook in deze groepen voorkwam. in Europa.

“Ondanks de schaarste en fragmentarische aard van het individu, vergroot het nieuwe bewijs niet alleen de taxonomische diversiteit van de late Krijt-zeeschildpadbiota in Europa, maar opent het ook een nieuwe onderzoekslijn en roept het nieuwe vragen op om de evolutionaire mechanismen op te lossen.” en ecologische druk die de onafhankelijke evolutie van kolossale zeeschildpadden in meerdere geslachten had kunnen bevorderen, vooral tijdens het late Krijt.”

Hij voegde eraan toe: “Deze bevindingen geven aan dat gigantisme bij zeeschildpadden zich onafhankelijk ontwikkelde in verschillende afstammingslijnen in zowel Noord-Amerika als Europa.”

NIET MISSEN
Waarschuwing voor ‘besmettelijk’ virus in gevreesde tripledemie erger dan Covid [REPORT]
VK gaat migrantensmokkelaars vanuit de ruimte volgen terwijl lancering goedkeuring krijgt [REVEAL]
Caver herinnert zich het ‘sprakeloze’ moment waarop hij nieuwe mensensoorten ontdekte [INSIGHT]

Dr. Sandra Chapman, de voormalige conservator van fossiele reptielen en vogels van het museum die fossiele schildpadden heeft bestudeerd, zei: “Ik denk dat dit exemplaar een heel goede vondst is die goed is onderzocht.

“Het voegt nog een stukje toe aan de puzzel van trends in de evolutie van schildpadden. Het ondersteunt het idee dat extreme maten vaker voorkomen voordat ze uitsterven en dat kleinere, maar nog steeds substantiële maten daarna overheersen.”

De grootste levende schildpaddensoort is de lederschildpad, die over het algemeen rondzwemt maar tot in het noorden van Noorwegen kan reizen. De dieren bereiken normaal gesproken een lengte van ongeveer twee meter, maar een exemplaar in het National Museum Cardiff is bijna drie meter lang.

Dr. Chapman zei: “Vergeleken met de schildpadden die vóór het einde van het Krijt leefden, zijn levende schildpadden niet zo groot als hun oude verwanten. We hebben hun enorme omvang niet meer bereikt.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.