Skyroot plant twee maandelijkse raketlanceringen vanaf 2025

0

“Onze volgende lancering zal binnen het volgende jaar plaatsvinden, en het zal klantladingen vervoeren en in een baan om de aarde brengen. We willen de consistentie bereiken van twee lanceringen per maand, in ieder geval tegen het einde van 2025, “zei Pawan Kumar Chandana, CEO van het in Hyderabad gevestigde Skyroot Aerospace in een interview. De eerste lancering van Skyroot vorige week was die van een suborbitale raket, waarin het ruimtevaartuig de ruimte bereikt maar niet snel genoeg is om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen.

Satellietlanceringen worden meestal gedaan door orbitale raketten die de vereiste snelheid bereiken om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen om ten minste de lage-aarde-banen (LEO’s) te bereiken op een hoogte van ongeveer 200 km.

Volgens Chandana zal de lancering van de Vikram-S suborbital-raket op 18 november “wereldwijde investeerders en klanten vertrouwen geven in de Indiase ruimtevaartsector, aangezien slechts een handvol bedrijven wereldwijd erin is geslaagd om 80 km de ruimte in te gaan, laat staan ​​in de eerste poging “. Skyroot werkt ook aan de ontwikkeling van herbruikbare booster-trappen voor zijn ‘Vikram’-rakettenreeks, voegde hij eraan toe.

Foto: Munt

Bekijk volledige afbeelding

Foto: Munt

De boostertrap van een raket is de motor die hem helpt om ‘ontsnappingssnelheid’ te bereiken, waarna de booster loskomt van de hoofdraket, de aarde weer binnenkomt en kleine motoren gebruikt om te landen. De motor, of de booster, kan dus worden hergebruikt voor toekomstige missies, waardoor kosten worden bespaard voor een bedrijf dat raketlanceringen levert. SpaceX van Elon Musk is het enige bedrijf dat deze prestatie heeft geleverd.

Om zeker te zijn, maakte SpaceX zijn eerste commerciële ruimtevlucht in een baan in oktober 2008, waarbij hij privésatellieten in een baan om de aarde bracht. Vandaag, na 14 jaar en meer dan $ 10 miljard aan financiering, voert het bedrijf gemiddeld meer dan vijf lanceringen per maand uit, na 56 succesvolle lanceringsmissies op 20 november.

Ter vergelijking: Skyroot Aerospace werd opgericht in 2018. De eerste lancering van Skyroot Aerospace, vier jaar in de maak, vond plaats op 18 november vanuit het door de Indian Space Research Organization (Isro) onderhouden Satish Dhawan Space Center in Sriharikota. Vikram-S, de raket met 3D-geprinte motoren, volledig ontworpen en gebouwd in India door Skyroot, bereikte een tophoogte van 89,5 km – hoger dan de beoogde hoogte van 80 km – voordat hij in een missie van zes minuten terug de Golf van Bengalen in spetterde . De raket had geen daadwerkelijke lading, maar droeg drie nep-exemplaren.

Chandana zei dat zelfs als de particuliere sector zich ontwikkelt, Isro en door de overheid gesteunde ruimte-entiteiten een belangrijke rol zullen blijven spelen. “De overdracht van technologie-clausule in het komende ruimtevaartbeleid van India zal cruciaal zijn, omdat dit bedrijven zoals wij in staat zou stellen gebruik te maken van de decennia aan expertise en onderzoek die Isro al heeft. Het stelt ons ook in staat om de door Isro gebouwde infrastructuur en faciliteiten te blijven gebruiken”, zei hij.

Op de lange termijn verwacht Chandana dat er een publiek-privaat samenwerkingsmodel zal zijn voor de ruimtevaartsector, waardoor Isro specifieke missies zou kunnen verlenen aan ruimtevaartbedrijven van eigen bodem. “Het model zou vergelijkbaar zijn met dat van de VS: de National Aeronautics and Space Administration (Nasa) keurt regelmatig projecten goed waaraan particuliere ruimtevaartbedrijven mogen werken”, zei Chandana.

Skyroot zou ook proberen de herbruikbare booster-stage-functie na te bootsen die SpaceX heeft geholpen een deel van zijn lanceervoertuigen te herstellen en opnieuw te gebruiken om de kosten te schalen en de betaalbaarheid van ruimtemissies te vergroten. “We zijn zeker van plan om herbruikbare booster-fasen te ontwikkelen en bevinden ons in de beginfase van het bouwen ervan”, zei hij.

Maar waar haalt Chandana het geld voor deze lanceringen vandaan? Skyroot Aerospace heeft $ 68 miljoen opgehaald in twee financieringsrondes. In de laatste ronde haalde het in september 51 miljoen dollar op in een serie A-financieringsronde onder leiding van het Singaporese staatsfonds GIC. Deskundigen zeiden echter dat de kostenfactor van cruciaal belang zou zijn voor ruimtevaartondernemingen van eigen bodem om op de lange termijn succesvol te worden.

Hoewel Isro de officiële kosten voor het inzetten van payloads niet bekendmaakt, rekent het ruimteagentschap naar verluidt ergens tussen de $ 10.000 en $ 15.000 per kg van een satellietpayload voor lanceringsdiensten met behulp van zijn Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) – India’s meest gebruikte satellietlanceerder tot nu toe. Op de Bengaluru Tech Expo op 7 september zei Isro-chef S. Somanath echter dat het bureau van plan is deze kosten te verlagen tot $ 5.000 en vervolgens tot $ 1.000 per kg. Ter vergelijking: SpaceX adverteert met lanceringskosten van slechts $ 5.500 per kg laadvermogen.

Skyroot heeft niet bekendgemaakt hoeveel het klanten zou vragen om satellieten op zijn toekomstige raketten te lanceren.

Chaitanya Giri, een consultant bij de beleidsdenktank Onderzoek en informatiesystemen voor ontwikkelingslanden, zei dat verschillende particuliere ondernemingen in de VS en de EU de vraag naar satellietlanceringen in de gaten houden, waardoor het van cruciaal belang is voor Indiase startups om hun kosten correct te berekenen.

Sheetal Bahl, een partner bij het startende durfkapitaalbedrijf GrowX Ventures, zei dat het succes van de eerste missie van Skyroot de toegang zou kunnen openen voor grotere, wereldwijde investeerders voor de Indiase ruimtevaartsector. “Bij de recente financieringsronde van Skyroot investeerde een soeverein fonds in hen, wat een grote bevestiging is voor het werk dat hier wordt gedaan. De eerste lancering voor Skyroot, in combinatie met de lancering door Pixxel van India’s eerste privé gebouwde commerciële satelliet in april van dit jaar, zou het vertrouwen van investeerders zeker vergroten, en een aantal andere ondernemingen van eigen bodem zullen naar verwachting ook belangrijke lanceringen doen tot 2023, “zei Bahl.

Bahl’s GrowX Ventures is een investeerder in startups van eigen bodem, zoals Bellatrix Aerospace en Pixxel.

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.