NASA’s Orion-capsule bereikt de maan en zal waarschijnlijk vrijdag een baan om de aarde vinden

0

Op weg naar een recordbrekende baan om de maan arriveerde NASA’s Orion-ruimtevaartuig maandag bij de maan, wervelend rond de achterkant en passeerde binnen 128 kilometer. De bemanningscapsule bevond zich samen met de drie testpoppen aan de andere kant van de maan toen de nadering van dichtbij plaatsvond.

Toen de capsule achter de maan vandaan kwam, op meer dan 375.000 kilometer van de aarde, konden de vluchtleiders in Houston niet bepalen of het cruciale afvuren van de motor verliep zoals gepland vanwege de communicatie-uitval van een half uur.

Het betekende een belangrijke prestatie in de testvlucht van $ 4,1 miljard die afgelopen woensdag van start ging en markeerde de eerste keer in vijftig jaar dat een capsule naar de maan is geweest. De eerste drie maanlandingen door de mensheid, Apollo 11, Apollo 12 en Apollo 14, werden allemaal overgevlogen door Orion.

In de video die eerder die ochtend werd uitgezonden, werd de maan steeds groter terwijl het ruimtevaartuig zijn laatste paar duizend mijl aflegde nadat het afgelopen woensdag was opgestegen vanaf het Kennedy Space Center in Florida bovenop de krachtigste raket die NASA ooit heeft geproduceerd.

“Dit is een van die dagen waar je al heel lang over nadenkt en over praat”, zei vluchtdirecteur Zeb Scoville terwijl hij wachtte om het contact te hervatten.

Camera’s aan boord legden een foto vast van de aarde toen de capsule uit de schaduw van de maan tevoorschijn kwam en deze liet zien als een blauwe stip omringd door duisternis.

Om genoeg snelheid te krijgen om de uitgestrekte, scheve maanbaan binnen te gaan, moest Orion rond de maan slingeren. Als alles volgens plan verloopt, zal de capsule vrijdag in die baan zijn nadat er weer een motor is gestart.

Het record voor de verste afstand afgelegd door een ruimtevaartuig ontworpen voor astronauten werd in 1970 door Apollo 13 gevestigd op bijna 250.000 mijl (400.000 kilometer). Dit record wordt komend weekend verbroken door Orion. En het zal blijven reizen en komende maandag bijna 270.000 mijl van de aarde verwijderd zijn (433.000 kilometer).

Voordat de capsule terugkeert naar de aarde, zal hij bijna een week in een baan om de maan blijven. Op 11 december vindt er een splashdown plaats in de Stille Oceaan.

Totdat NASA-astronauten in 2025 een maanlanding proberen te maken met SpaceX’s Starship, zal Orion geen maanlander hebben. Maar al in 2024 zullen astronauten Orion vastbinden voor een reis rond de maan.

Managers bij NASA waren enthousiast over het verloop van de missie. Ze informeerden verslaggevers eind vorige week dat de Space Launch System-raket opmerkelijk goed presteerde tijdens zijn debuut. Maar op het lanceerplatform van het Kennedy Space Center deed de raket van 98 meter (322 voet) meer kwaad dan verwacht. De ontploffingsdeuren van de lift werden afgescheurd door de kracht van de 8,8 miljoen pond (4 miljoen kilogram) lanceringsstuwkracht.

(Met input van AP)

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.