NASA probeert vandaag na veel vertraging de lancering van de Artemis 1-maanmissie; details hier

0

De 32 verdiepingen tellende Space Launch System (SLS)-raket zal woensdag om 01:04 uur EST (0604 GMT) of 11.30 uur IST vanaf Cape Canaveral in Florida vertrekken om zijn Orion-capsule op een 25-daagse reis rond de aarde te sturen. maan en terug zonder astronauten aan boord.

Dit is de derde poging om voor het eerst in 50 jaar een lege capsule rond de maan te plaatsen.

Eerdere lanceringspogingen op 29 augustus en 3 september werden afgebroken vanwege lekkende brandstofleidingen en andere technische problemen die NASA sindsdien heeft opgelost, waarna een paar orkanen voor meer vertragingen zorgden. Hoewel ingenieurs nooit de oorzaak van de ontsnappende waterstof hebben gevonden, hebben ze het brandstofproces aangepast om lekkage tot een minimum te beperken en waren ze ervan overtuigd dat alle leidingen in de 98 meter hoge raket strak en intact zouden blijven.

Het weer is altijd een factor waarover NASA geen controle heeft. Volgens de laatste voorspelling was er een kans van 80% op gunstige omstandigheden tijdens het twee uur durende lanceringsvenster van woensdag, zei NASA.

NASA voegde een uur toe aan de operatie om rekening te houden met het tragere tanken, essentieel om de druk op de brandstofleidingen te verminderen en de afdichtingen op hun plaats te houden. Het leek te werken, er werden geen grote lekkages gemeld tijdens de vroege stadia.

“Tot nu toe gaat alles heel soepel”, zei assistent-lanceerdirecteur Jeremy Graeber, ongeveer een uur na het tanken.

De raket werd vergast met bijna 3,7 miljoen liter superkoude waterstof en zuurstof. Na ruim vier uur was de kerntrap volledig beladen en werd er getankt op de bovenste trap.

NASA verwachtte dat 15.000 Kennedy Space Center zouden vastlopen voor de lancering in de vroege uurtjes van woensdagochtend, met nog duizenden langs de stranden en wegen buiten de poorten. Het ruimteagentschap had twee uur de tijd om de raket eraf te krijgen, voordat het tot zaterdag stopte.

Het debuut van de Space Launch System-raket, bekend als SLS, had drie testpoppen maar geen astronauten in de bemanningscapsule bovenop, die NASA hoopte in een baan om de maan te brengen.

Deze eerste testvlucht zou naar verwachting drie weken duren en eindigen met een landing in de Stille Oceaan. NASA’s topprioriteit voor de missie van 4,1 miljard dollar is het verifiëren van het hitteschild van de capsule tijdens de terugkeer, zodat vier astronauten zich kunnen vastmaken voor de volgende moonshot in 2024. Dat zou worden gevolgd door een maanlanding voor twee personen in 2025.

NASA stuurde voor het laatst astronauten naar de maan in december 1972, waarmee het Apollo-programma werd afgesloten.

Hier is een overzicht van het Artemis-programma:

Artemis 1

Artemis 1 is een testvlucht van de 322 voet (98 meter) Space Launch System-raket en de Orion-bemanningscapsule die bovenop zit. Mannequins uitgerust met sensoren nemen de plaats in van bemanningsleden op de vlucht en registreren trillingen, versnellingen en stralingsniveaus. Orion zal in een baan om de maan draaien voordat hij in de Stille Oceaan neerstort.

Artemis 2

Gepland voor 2024, zal Artemis 2 een bemande vlucht zijn die in een baan om de maan zal draaien maar niet op het oppervlak zal landen, vergelijkbaar met wat Apollo 8 deed. De vier leden van de bemanning worden voor het einde van het jaar benoemd. Onder hen zal naar verwachting een Canadees zijn.

Artemis 3

De derde Artemis-missie zal de eerste zijn die astronauten op de maan zet sinds Apollo 17 in december 1972. NASA zal voor het eerst een bemand ruimtevaartuig laten landen op de zuidpool van de maan, waar water in de vorm van ijs is geweest. gedetecteerd. Eerdere maanlandingen vonden plaats nabij de evenaar. Artemis 3 staat gepland voor 2025, maar zal op zijn vroegst in 2026 plaatsvinden, volgens een onafhankelijke audit van het programma. Vanaf Artemis 3 is NASA van plan ongeveer een keer per jaar bemande missies te lanceren.

SpaceX maanlander

NASA heeft SpaceX van Elon Musk geselecteerd om de maanlander voor Artemis 3 te bouwen. SpaceX’s Starship, dat nog in ontwikkeling is, zal dienen als een shuttle van de Orion-bemanningscapsule naar het maanoppervlak en terug.

Gateway ruimtestation

Het Artemis-programma roept ook op tot de bouw van een ruimtestation genaamd Gateway dat in een baan om de maan zal draaien. De lancering van de eerste twee elementen – de woonruimtemodule en het stroom- en voortstuwingssysteem – is op zijn vroegst eind 2024 gepland door een SpaceX Falcon Heavy-raket. Orion-bemanningen zouden verantwoordelijk zijn voor de montage van Gateway. Astronauten zouden tussen de 30 en 60 dagen in Gateway doorbrengen en zouden uiteindelijk toegang krijgen tot een lander waarmee ze naar de maan en terug konden reizen. Gateway zou ook dienen als tussenstop voor elke toekomstige reis naar Mars.

Bestemming Mars

Het uiteindelijke doel van het Artemis-programma is wat NASA de “volgende grote sprong – menselijke verkenning van Mars” noemt. NASA zal kennis van Artemis gebruiken over ruimtepakken, voertuigen, voortstuwing, bevoorrading en andere gebieden van de volgende generatie om zich voor te bereiden op een reis naar Mars. Het doel is om te leren hoe je gedurende een lange periode een menselijke aanwezigheid in de diepe ruimte kunt behouden. Het creëren van een “basiskamp” op de maan maakt deel uit van het plan waarbij astronauten maximaal twee maanden op het maanoppervlak blijven. Terwijl een reis naar de maan maar een paar dagen duurt, zou een reis naar Mars minimaal enkele maanden duren.

(Met input van bureaus)

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.