UITLEG – Wat is ‘natuurpositief’? Biodiversiteits antwoord op netto nul

0

Ze zeiden dat als er tijdens de COP15 in Montreal in december geen overeenstemming wordt bereikt over een “ambitieus en transformerend” biodiversiteitspact, het risico bestaat dat de belangrijkste mondiale klimaatdoelstellingen worden ondermijnd.

De klimaatovereenkomst die momenteel op de COP27 wordt gesloten, zou ook de rol van de natuur moeten erkennen, voegden ze eraan toe.

Tijdens de klimaatbijeenkomst in Parijs in 2015 kwamen landen overeen om de uitstoot te verminderen om de opwarming van de aarde “ruim onder” 2 graden Celsius (3,6 graden Fahrenheit) te houden en idealiter tot 1,5°C (2,7°F) – een limiet die de wereld nu waarschijnlijk zal overschrijden , waarschuwen wetenschappers.

“Het bereiken van een netto-nulemissie tegen 2050 is alleen mogelijk als we nu ook handelen om een ​​natuurpositieve samenleving te creëren”, aldus een verklaring van de architecten van het Akkoord van Parijs.

Ondertussen hebben meer dan 300 maatschappelijke organisaties opgeroepen tot de overeenkomst waarover op COP15 zal worden onderhandeld om het natuurverlies terug te draaien en “dit decennium een ​​natuur-positieve wereld veilig te stellen”.

Dus wat zou een ‘natuurpositieve’ wereld inhouden, en hoe zouden landen dit kunnen bereiken?

WAAROM FOCUS OP HET HERSTEL VAN DE NATUUR?

Van ontbossing tot overbevissing, de wereldwijde vernietiging van het milieu heeft een punt bereikt waarop veel planten- en diersoorten zich gewoon niet meer zullen herstellen.

De populaties wilde dieren in de wereld zijn sinds 1970 met meer dan tweederde afgenomen, zo heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) vastgesteld.

Naast het behoud van de vitale biodiversiteit heeft de bescherming van de natuur een grote impact op de wereldwijde klimaatdoelstellingen.

De natuur heeft de afgelopen tien jaar 54% van de door de mens veroorzaakte kooldioxide-emissies geabsorbeerd, maar de capaciteit van de bossen, oceanen en andere ecosystemen in de wereld om dit te doen, verzwakt volgens een nieuw uitgebracht WWF-rapport.

WAT BETEKENT ‘NATUURPOSITIEF’?

Simpel gezegd, het bereiken van een ‘natuurpositieve’ wereld houdt in dat de huidige trends van ecologische vernietiging worden gestopt en omgebogen, die volgens natuurbeschermers tegen het einde van het decennium bereikt moeten zijn.

“Het idee (is) dat er in 2030 meer natuur zou moeten zijn dan in 2020”, legt Gavin Edwards, directeur van het Global Nature Positive Initiative bij WWF, uit.

Hij zei dat dit ‘natuurpositieve’ doel het equivalent zou kunnen zijn van de 1.5C-belofte, waardoor de beweging een gevoel van richting krijgt: waar emissiereducties nodig zijn om de stijgende temperaturen te beteugelen, is natuurbescherming nodig om de biodiversiteit te stimuleren.

“In wezen moet die curve omhoog worden gebogen terwijl de klimaatcurve naar beneden wordt gebogen”, voegde Edwards eraan toe.

HOE KUNNEN LANDEN ‘NATUURPOSITIEF’ METEN?

‘Natuurpositieve’ uitkomsten houden volgens natuurbeschermingsorganisaties de bescherming en het herstel van natuurlijke processen, ecosystemen en soorten in.

Dit kan worden gekwantificeerd door metrieken te meten zoals boombedekking, de integriteit van habitats en het aantal soorten.

De exacte details zullen van land tot land verschillen, zei Edwards.

Hij zei dat landen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun natuurbeschermingsdoelen op een vergelijkbare manier als het “ratelmechanisme” van de klimaatovereenkomst van Parijs – waar nationale toezeggingen worden bijgewerkt na een wereldwijde inventarisatie van de voortgang.

“Het dicteert waar we collectief naartoe moeten, en een verantwoordingsproces om ons te helpen daar te komen”, legt Edwards uit.

KOMT ER EEN DOORBRAAK IN DE NATUUR?

Ongeveer 112 landen hebben zich achter een doel gesteld – dat zal worden besproken op COP15 in Montreal – om tegen 2030 30% van het land en de oceanen van de planeet te beschermen.

Desondanks heeft het VN-hoofd voor biodiversiteit, Elizabeth Maruma Mrema, gezegd dat COP15 niet verwacht dat nationale leiders het evenement volgende maand bijwonen.

Dit komt nadat verschillende eerdere onderhandelingen over het pact zijn vastgelopen, waardoor de afgevaardigden in Montreal voor een enorme taak staan.

“Parijs was een belangrijk moment waarop de ambitie die nodig was om de klimaatcrisis aan te pakken eindelijk werd erkend en landen actie ondernamen”, zegt Jennifer Morris, CEO van milieuorganisatie The Nature Conservancy.

“In december zouden we in Montreal hetzelfde soort moment kunnen hebben voor de biodiversiteit”, zei ze.

Dit verhaal is zonder aanpassingen aan de tekst gepubliceerd vanuit een nieuwsagentschap.

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.