Maansverduistering 2022: de laatste totale maansverduistering of bloedmaan bekijken tot 2025

0

Dinsdag vindt de laatste totale maansverduistering van het jaar plaats, wanneer de aarde ervoor zorgt dat de zonnestralen de maan niet bereiken. Ook bekend als de Bloedmaan, zal de maansverduistering bijna een jaar na de laatste totale maansverduistering plaatsvinden, en kijkers in Noord-Amerika, Midden-Amerika, het grootste deel van Zuid-Amerika, de Stille Oceaan, Australië, Nieuw-Zeeland en Azië zullen zien de maan wordt donkerder en krijgt op dinsdag een roodachtige tint. Dit zal de laatste totale maansverduistering zijn tot 14 maart 2025.

Hoe de maansverduistering te bekijken

De Maan zal de noordelijke helft van de aardschaduw doorkruisen en de totaliteit zal naar verwachting 86 minuten duren. De mid-eclips vindt plaats op 8 november om 10:59 uur Universal Time (UT) of 16:29 uur IST, ongeveer zes dagen voor het apogeum, wanneer de maan in zijn baan het verst van de aarde verwijderd is. De werkelijke kloktijden van de zonsverduistering zijn afhankelijk van uw tijdzone.

Je hebt geen apparatuur nodig om een ​​bloedmaan te observeren, maar een verrekijker of een telescoop kan het zicht en de rode kleur van de enige natuurlijke satelliet van de aarde helpen verbeteren.

Je kunt de maansverduistering ook bekijken via de onderstaande video

Wat te verwachten van de maansverduistering

Als gevolg hiervan zal de maan tijdens de zonsverduistering 7 procent kleiner lijken dan wanneer hij in het perigeum staat (het dichtst bij de aarde), maar het verschil is niet waarneembaar. De zonsverduistering van dinsdag zal iets helderder zijn dan die van mei — vooral in de noordelijke helft van de Maan — aangezien de Maan niet zo dicht langs het donkere centrum van de aardschaduw glijdt.

Er zijn verschillende heerlijke extra’s waar kijkers naar uit kunnen kijken terwijl ze de zonsverduistering bewonderen. Tijdens de totaliteit dimt de schaduw van de aarde de maan voldoende om sterren tot aan de rand zichtbaar te maken. Bovendien bereikt Uranus slechts een dag na de zonsverduistering zijn oppositie, wanneer hij recht tegenover de aarde staat ten opzichte van de zon en op zijn dichtst en helderst is.

En op eclipsnacht zal de verre planeet linksboven de roodgekleurde Maan staan ​​– een verrekijker zal de bleke schijf van de planeet onthullen. Hoe verder naar het westen je bent, hoe kleiner de afstand tussen de planeet en de maan. Ook pieken de meteorenregen van de noordelijke en zuidelijke Tauriden rond deze tijd, dus waarnemers van eclipsen kunnen worden getrakteerd op een paar meteoren die door de nachtelijke hemel schieten.

Alle stadia van de zonsverduistering vinden voor iedereen gelijktijdig plaats, maar niet iedereen zal de volledige zonsverduistering zien. Als het weer het toelaat, zullen waarnemers in het westen van Noord-Amerika getuige zijn van het hele evenement op de ochtend van 8 november, waarbij de gedeeltelijke zonsverduistering ongeveer een uur na middernacht begint. In Hawaï zal de verduisterde maan recht boven je hoofd staan. Kijkers in de centrale delen van het continent zullen de totaliteit en de meeste laatste deelfasen zien, terwijl degenen aan de oostkust de zon kunnen zien opkomen als de totaliteit eindigt.

Zuid-Amerika zal getuige zijn van de eerste fasen van de zonsverduistering tot aan de totaliteit, terwijl Midden-Amerika wat langer van de show kan genieten en de totale fase kan doorstaan. De zonsverduistering is een vroege avondgebeurtenis in Centraal- en Oost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland, en de maan komt op tijdens de eerdere gedeeltelijke fasen of tijdens de totaliteit.

Wat te observeren tijdens de maansverduistering.

De voorrand van de Maan gaat de bleke buitenste rand van de aardschaduw binnen: de halfschaduw. Het is onwaarschijnlijk dat u iets merkt totdat de maan ongeveer halverwege de penumbra is.

  1. Let op een lichte verduistering aan de linkerkant van de Maan, gezien vanuit Noord-Amerika. De penumbrale schaduw wordt sterker naarmate de maan dieper naar binnen beweegt.
  2. De halfschaduw is het gebied waar een astronaut die op de maan staat, de aarde slechts een deel van de zonneschijf zou zien bedekken.
  3. De voorrand van de maan gaat de umbra binnen, de kegel van de schaduw van de aarde waarbinnen de zon volledig verborgen is. Je zou een dramatische verduistering moeten opmerken aan de voorkant van de maanschijf. Met een telescoop kun je zien hoe de rand van de umbra langzaam het ene maanelement na het andere overspoelt, terwijl de hele lucht donkerder begint te worden.
  4. De achterrand van de Maan glijdt in de umbra voor het begin van de totale zonsverduistering. Maar de maan zal niet volledig verduisteren: hij zal zeker een tint intens oranje of rood gloeien.
  5. Waarom is dit? De atmosfeer van de aarde verstrooit en buigt (brekt) zonlicht dat langs de randen scheert, waardoor een deel ervan naar de verduisterde maan wordt geleid. Als je tijdens een maansverduistering op de maan zou zijn, zou je de zon verborgen zien achter een donkere aarde omrand met het roodachtige licht van alle zonsopgangen en zonsondergangen die op dat moment de wereld omringen.
  6. De rode paraplugloed kan van de ene zonsverduistering tot de andere behoorlijk verschillen. Twee belangrijke factoren zijn van invloed op de helderheid en tint. De eerste is simpelweg hoe diep de maan in de umbra gaat terwijl hij er doorheen gaat; het midden van de umbra is donkerder dan de randen. De andere factor is de toestand van de atmosfeer van de aarde. Als een grote vulkaanuitbarsting onlangs de stratosfeer heeft vervuild met een dunne wereldwijde waas, kan een maansverduistering donkerrood, asbruin of soms bijna zwart zijn.
  7. Bovendien wordt blauw licht gebroken door de heldere, ozonrijke bovenste atmosfeer van de aarde boven de dikkere lagen die de rode zonsopgang-zonsondergangkleuren produceren. Dit ozonblauwe licht kleurt ook de Maan, vooral nabij de rand van de umbra. Je hebt een verrekijker of een telescoop nodig om dit effect te zien.
  8. Naarmate de maan verder beweegt in zijn baan, worden de gebeurtenissen in omgekeerde volgorde herhaald. De rand van de maan komt weer tevoorschijn in het zonlicht, waardoor de totaliteit wordt beëindigd en opnieuw een gedeeltelijke zonsverduistering begint.
  9. Wanneer de hele maan aan de umbra ontsnapt, blijft alleen de laatste, penumbrale schaduw over. Enige tijd later blijft er niets ongewoons over.

Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.