De missie Artemis I is vlot van start gegaan na de historische lancering van de NASA op de maan

0

NASA’s Artemis I-missie zette woensdag in de vroege ochtenduren een grote stap voorwaarts met een historische raketlancering die het Orion-ruimtevaartuig in een baan om de maan zette.

De missie maakt deel uit van het Artemis-programma van NASA, dat tot doel heeft een duurzame menselijke aanwezigheid op de maan te creëren en door te gaan naar operaties in de diepere ruimte. Sinds 1972 heeft niemand het maanoppervlak aangeraakt.

Nu zal Orion de komende weken een reeks tests ondergaan terwijl het zich naar en rond een baan beweegt die het ongeveer 40.000 mijl voorbij de maan zal brengen, voordat het terug naar de aarde racet.

In verschillende stadia van de vlucht, die naar verwachting ongeveer 26 dagen zal duren, zal Orion worden blootgesteld aan straling, zonnepanelen gebruiken om energie van de zon op te wekken en communicatiesystemen testen, terwijl het voortstuwingssysteem manoeuvres uitvoert, aldus Mike Sarafin, de NASA Artemis-missie manager.

Het door Lockheed Martin Corp. gebouwde ruimtevaartuig zou ongeveer een week nodig hebben om bij de maan te komen en zal dan ongeveer een week in zijn baan blijven.

“We moeten het dag per dag bekijken. We gaan onderweg dingen leren’, zei meneer Sarafin tijdens een briefing een paar uur na de lancering.

Ingenieurs volgden enkele problemen met betrekking tot de lancering, maar beschouwden ze als relatief goedaardig, aldus dhr. Sarafin.

Over het algemeen zeiden NASA-functionarissen dat ze tevreden waren met de prestaties van de raket, die de missie op gang bracht met een vurige ontploffing om 01:47 uur ET vanaf het Kennedy Space Center in Florida.

De raket, ontwikkeld door Boeing Co. en gedeeltelijk aangedreven door boosters van Northrop Grumman Corp., heeft in de loop der jaren te maken gehad met technische uitdagingen, vertragingen en kostenoverschrijdingen, aldus de inspecteur-generaal van NASA.

Meer recentelijk worstelde NASA met een bekend probleem toen ze probeerde de raket van brandstof te voorzien met superkoude vloeibare waterstof. Een relatief groot lek van dat drijfgas dwong het bureau om begin september een lanceringspoging te schrobben, slechts enkele dagen nadat een afzonderlijk probleem een ​​poging in augustus had geannuleerd.

Om de SLS te zien vliegen “voelt geweldig. Het voelt steeds beter om het te laten presteren zoals het deed, “zei John Honeycutt, programmamanager voor de raket bij het Marshall Space Flight Center van het bureau, tijdens de briefing. “Het heeft lang geduurd.”

Op dinsdag kon NASA’s lanceerteam voor Artemis I de SLS-tank voor vloeibare waterstof relatief gemakkelijk van brandstof voorzien. Een klep die werd gebruikt om de tank af te vullen, begon later echter te lekken, wat het bureau ertoe bracht een zogenaamde “rode bemanning” van drie mensen naar het lanceerplatform te sturen om de bouten van de klep vast te draaien.

Hun reparaties waren succesvol, waardoor NASA door kon gaan met de lancering, aldus functionarissen.

NASA is van plan om aanvullende foto’s van de aarde, genomen vanaf Orion, vrij te geven en andere updates te geven over de voortgang ervan, hebben functionarissen gezegd. Het bureau toonde woensdag een foto van een verduisterde aarde tijdens zijn vroege ochtendbriefing.

Terwijl de missie aan de gang is, gaat NASA ook door met toekomstige, geplande operaties voor Artemis.

Het bureau zei dinsdag dat het een overeenkomst heeft gesloten om een ​​SpaceX Starship-voertuig te gebruiken om astronauten naar het oppervlak van de maan te vervoeren voor Artemis IV, een missie die momenteel gepland staat voor 2027. NASA huurde vorig jaar het ruimtevaartbedrijf onder leiding van Elon Musk in om een ​​dergelijke operatie uit te voeren in 2025.

Het bureau heeft onlangs ook nog drie Orion-schepen besteld bij Lockheed Martin, terwijl Boeing heeft gezegd dat het doorgaat met SLS-werk voor toekomstige Artemis-vluchten.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.