Archeologienieuws: Schotland’s ‘grootste middeleeuwse muntschat’ in 200 jaar opgegraven | Wetenschap | Nieuws

0

Metaaldetectoristen hebben misschien wel de “grootste middeleeuwse muntschat” ooit gevonden in Schotland opgegraven, met 8.407 munten die samen waarschijnlijk honderdduizenden ponden van de antiquiteitenmarkt waard zijn. De aanzienlijke schatkamer – die honderden zilverstukken uit zowel Groot-Brittannië als Europa bevat – werd vorig jaar ontdekt in de buurt van het dorp Dunscore in Dumfriesshire. De meerderheid van de munten in de schat, onthulden ambtenaren, zijn Edward I en II centen die dateren uit de 13e en 14e eeuw. Er wordt gewerkt aan een volledige catalogus van de vondsten.

In Schotland is de Treasure Trove Unit for the Queen’s and Lord Treasurer’s Remembrancer verantwoordelijk voor het loggen van nieuwe archeologische vondsten. Hun doel is het vastleggen en behouden van relevante objecten voor het algemeen belang.

Een deskundige bron vertelde zondag aan de Scottish Mail: “Dit is een absoluut geweldige vondst. Na de eerste ontdekking werd de site opgegraven door ambtenaren van Treasure Trove Unit samen met archeologen van National Museums Scotland.

Ze vervolgden: “Nu wordt elke munt gecatalogiseerd. Dit vereist het identificeren, fotograferen, meten en wegen van elk.”

Een woordvoerder van de Treasure Trove Unit voegde eraan toe: “De Dunscore Hoard is een van de grootste middeleeuwse muntschatten die sinds de 19e eeuw in Schotland zijn gevonden. Het bevat een mix van Schotse, Engelse, Ierse en continentale zilveren munten.”

De Dunscore Hoard werd opgegraven op slechts 20 mijl van Balmaghie, waar de zogenaamde Galloway Hoard in 2014 werd opgegraven. Deze schat wordt beschouwd als de mooiste verzameling voorwerpen uit de Vikingtijd die ooit in Groot-Brittannië is gevonden – en werd geschat op bijna £ 2 miljoen.

De Dunscore Hoard maakt deel uit van een enorme verzameling schatten die in Schotland is opgegraven nadat metaaldetectie tijdens de pandemie enorm populair werd. De hobby is een ideaal tijdverdrijf uit het Covid-tijdperk, aangezien het een eenzame buitenactiviteit is.

Volgens de autoriteiten worden er nu meer dan 200 voorwerpen per week nieuw ontdekte artefacten ingeleverd. Het enorme aantal vondsten van de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat de Treasure Trove Unit meer personeel nodig had.

In een eerder dit jaar gepubliceerd Crown Office-rapport werd opgemerkt dat “gezien de problemen met de vergrendeling en de toegenomen publieke belangstelling voor het gebruik van metaaldetectoren, er een aanzienlijke achterstand is bij teruggevonden artefacten die wachten op beoordeling.” Sterker nog, de Treasure Trove Unit heeft gemeld dat hij dit jaar maar liefst 12.263 objecten heeft meegenomen, waaronder 900 alleen al sinds oktober.

LEES MEER: Mogelijke schatten van metaaldetectoristen ‘ter waarde van duizenden’ worden vermist

Ter vergelijking: er zijn in heel 2019 slechts 1.551 artefacten gelogd. Momenteel bedraagt ​​de achterstand van te beoordelen objecten meer dan 5.000 items.

Volgens de Schotse wet behoort elk nieuw ontdekt artefact waarvan wordt aangenomen dat het van archeologische betekenis is – of het nu gemaakt is van edele metalen of niet – technisch toe aan de Kroon en moet het aan de autoriteiten worden gemeld. De Kroon oefent echter niet altijd zijn claim uit.

De beslissing wordt genomen door de King’s en Lord Treasurer’s Remembrancer op basis van het advies van het Scottish Archaeological Finds Allocation Panel. Wanneer een claim wordt uitgeoefend, wordt een betaling, bekend als een “ex gratia award”, aan de vinder gegeven.

De wet is iets anders in Engeland, Wales en Noord-Ierland, waar de Treasure Act van 1996 van toepassing is. Onder de wet wordt schat gedefinieerd als elk object dat minstens 300 jaar oud is en waarvan minstens 10 procent uit goud of zilver bestaat.

NIET MISSEN:
Rolls-Royce zou de nucleaire greep van Poetin kunnen omzeilen, zegt een expert [INSIGHT]
Mysterie van Britse onderzeeër die verdween in WO II is mogelijk opgelost [REPORT]
Waarschuwing voor ‘besmettelijk’ virus in gevreesde tripledemie erger dan Covid [ANALYSIS]

De regels voor munten onder de Treasure Act zijn anders, waarbij munten worden gedefinieerd als schat als er ten minste twee munten zijn die minstens 300 jaar oud zijn, tenzij ze minder dan 10 procent goud of zilver bevatten, in welk geval er minstens 10 munten in de vondst om in aanmerking te komen.

Andere voorwerpen die als schatten worden beschouwd, zijn onder meer twee of meer prehistorische voorwerpen van onedel metaal die in verband met elkaar zijn gevonden en opzettelijk verborgen voorwerpen die minder dan 300 jaar oud zijn en grotendeels uit goud of zilver bestaan, waarvan de eigenaar of erfgenaam niet kan worden bepaald.

De wet heeft ook betrekking op items die zijn gevonden in verband met elk ander object dat als schat wordt beschouwd. Na melding van een mogelijke schat en overhandiging daarvan aan de plaatselijke lijkschouwer wordt er een gerechtelijk onderzoek gehouden om vast te stellen of het object of de objecten voldoen aan bovenstaande criteria.

Als het voorwerp een schat blijkt te zijn, is de vinder verplicht het te koop aan te bieden aan een museum. De verkoopprijs wordt vastgesteld door een raad van onafhankelijke deskundigen, bekend als de Treasure Valuation Committee.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.