Wakanda Forever’ trouwt met spektakel en hart

0

De beste momenten in Black Panther: Wakanda voor altijd, kom wanneer de film de personages en het publiek samen laat rouwen. Door middel van ceremonie, dialoog of zelfs terugbellen naar eerdere films, Wakanda voor altijd is evenzeer een lofrede voor wijlen Chadwick Boseman als een andere inzending in het Marvel Cinematic Universe, in voor- en tegenspoed. Het was onvermijdelijk dat de film de afschuwelijke, vroegtijdige dood van Boseman, die sinds de introductie van het personage in 2018 als koning T’Challa aan het roer stond van de franchise, zou moeten behandelen. Wakanda voor altijd behandelt dit verlies met gratie en nuance en erkent de rommeligheid van verdriet en woede die gepaard kunnen gaan met een zo monumentale dood als deze. Op zijn best is het een hartverscheurend en empathisch onderzoek van verdriet vermengd met adembenemende actie en spektakel. In het ergste geval raakt het soms verstrikt in zijn eigen attributen.

De film begint met de dood en de adembenemende begrafenis van koning T’Challa en verspilt geen tijd en blijft Boseman respecteren. We zien nooit een recreatie van Boseman tijdens deze sequenties (godzijdank). In plaats daarvan zien we Angela Bassett en Letitia Wright als respectievelijk koningin Ramonda en prinses Shuri ons de emotionele waarheden van hun personages op die momenten laten zien, en dus zijn we emotioneel bij hen – een meesterlijke en respectvolle keuze van regisseur Ryan Coogler. Na dit verlies worden Ramonda en Shuri geconfronteerd met een wereld die Wakanda wil uitbuiten vanwege zijn toegang tot vibranium, en ook wil omgaan met het verdriet van het verlies van een geliefde. Er gaat een jaar voorbij en we vinden Ramonda en Shuri op heel verschillende paden in hun reis met verdriet. Ramonda wil Shuri helpen haar verdriet te verwerken en besluit haar mee te nemen de bush in om begrafeniskleding te verbranden, wat het einde betekent van de rouwperiode voor hen beiden. Shuri weigert, te boos om los te laten. Hier ontmoeten we Namor (Tenoch Huerta, heerlijk broeds), de leider van de onderwaternatie Talokan, die toevallig ook vibranium heeft. Hij wil zijn volk beschermen tegen de uitbuiting van de buitenwereld, net als de Wakandans, maar Namor is niet bang om zijn handen te bebloeden om dat te doen. Dit is een van de vele plaatsen waar de centrale spanning van de film (vergelijkbaar met die van de eerste film) naar voren komt – moet je de wereld platbranden om jezelf te beschermen, of een meer gecompliceerde, vreedzame oplossing zoeken?

Zonder al te veel weg te geven, neigt de film naar vrede, maar niet zonder eerst een aantal verbluffende actiescènes, verwoestende vernietiging en veel CGI-gebruik. Het gebruik van spektakel in Wakanda voor altijd is zowel zoals als in tegenstelling tot andere Marvel-films ervoor: er zijn momenten waarop de CGI een beetje janky kan zijn, de actiescènes een beetje te lang (absoluut meer een probleem met het filmische universum), maar de technologie en effecten werken echt als het moet. Vooral toen de film de ongelooflijke onderwaterutopie van Telokan onthulde, voelde ik een sprankje ontzag dat ik al lang niet meer naar een Marvel-film had gekeken. Het was adembenemend om te zien hoe de inwoners van Telokan zich vastklampten aan walvissen en met hen meegleden, langs elkaar heen drijven tussen de gebouwen van hun stad en zich mijlenver onder de golven verzamelen voor hun koning, en ik voelde me optimistischer over het toekomstige gebruik van CGI in Marvel-films in het algemeen. Over Telokan gesproken, de weg Wakanda voor altijd respectvol weeft in inheemse taal, kunstwerken en cultuur in het verhaal is net zo adembenemend als elk onderwaterspektakel. Het is een bewijs van de nuance en zorg die in de film aan het werk zijn, dat ik mezelf er niet toe kon brengen om volledig tegen Namor en zijn volk in te gaan. Leren over en tijd doorbrengen met Namor en de mensen van Telokan zorgden voor enkele van de sterkste delen van de film.

Inderdaad, wanneer de film zijn wonderbaarlijke energie omarmt door het praktische en effectieve gebruik van CGI, voelt hij meer geaard aan. Zo ook de optredens in Wakanda voor altijd grond de film in echte emotionele waarheid. De hoofdcast van bekende gezichten, met Bassett en Wright, Lupita Nyong’o, Danai Gurira en Winston Duke, neemt ons mee op hun transformerende reizen in het licht van zoveel verlies en verandering. Nieuwere castleden, zoals Dominique Thorne (die perfect is als wonderkind Riri Williams, alias Ironheart), Michaela Coel (schittert in de kleine hoeveelheid filmtijd die ze krijgt als Aneka, een lid van de Dora Milaje), en Huerta (piekere , belast met feitelijk glorieus doel, sorry Loki), nieuwe gezichten en een breder scala aan emotionele belangen aan het verhaal toevoegen.

Wakanda voor altijd heeft een sterke basis en een sterk hart, maar lijdt aan ongebreidelde problemen in andere Marvel-titels. Er is de eerder genoemde soms janky CGI, de overvolle vechtscènes die een cut of strakkere bewerkingen hadden kunnen gebruiken, en een formulestructuur die elke Marvel-film voorspelbaar kan maken, die er allemaal tegen werken. Deze problemen zijn echter meer een Marvel-probleem, en wanneer Wakanda voor altijd krijgt om in de meer authentieke, serieuze en genuanceerde aspecten van het verhaal en de personages te leunen, wanneer het echt schittert. Gelukkig schittert het gedurende een groot deel van zijn looptijd van 161 minuten, wat zorgt voor een zeldzaam huwelijk van hart en spektakel dat perfect landt. Het maakt ook ruimte voor ons om verdriet in al zijn complexiteit te ervaren, een zeldzaamheid in films, laat staan ​​in blockbuster-superheldenfranchises. Alleen al die catharsis is het vieren waard na zoveel verlies.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.