ISRO’s zwaarste LVM3-raket-laadvermogen verbeterd tot 450 kg met succesvolle motortest

0

ISRO kondigde donderdag aan dat het laadvermogen van India’s zwaarste LVM3-raket met maximaal 450 kg is verbeterd na een succesvolle motortest. Volgens de Indian Space Research Organization werd de CE20-cryogene motor die in eigen land is ontwikkeld voor Launch Vehicle Mark 3 (LVM3) op 9 november voor het eerst onderworpen aan een succesvolle hete test met een verhoogd stuwkrachtniveau van 21,8 ton, de nationale ruimtevaartorganisatie van het land. hoofdkantoor hier zei in een verklaring.

“Dit zal het laadvermogen van de LVM3 vergroten tot 450 kg met extra drijfgaslading”, aldus ISRO. De belangrijkste wijzigingen die aan dit testartikel zijn aangebracht in vergelijking met eerdere motoren, was de introductie van Thrust Control Valve (TCV) voor stuwkrachtregeling, voegde het ruimteagentschap eraan toe.

“Daarnaast werden voor het eerst 3D-geprinte LOX- en LH2-turbine-uitlaatbehuizingen in de motor geplaatst. Tijdens deze test werkte de motor met een stuwkracht van ongeveer 20 ton gedurende de eerste 40 seconden, waarna het stuwkrachtniveau werd verhoogd tot 21,8 ton met het verplaatsen van de stuwkrachtregelklep”, aldus de verklaring.

“Tijdens de test waren de prestaties van de motor en de faciliteit normaal en werden de vereiste parameters bereikt”, aldus het bedrijf.

LVM3, een drietraps voertuig met twee solide motor-strap-ons, een kerntrap voor vloeibare stuwstof en een cryogene trap, is in staat om satellieten van een klasse van vier ton in een geosynchrone baan om de aarde te lanceren.

Woensdag verklaarde de Indian Space Research Organization dat het zich voorbereidde op het eerste landingsexperiment (RLV-LEX) van de Reusable Launch Vehicle – Technology Demonstrator (RLV-TD) vanaf een luchtvaarttestbereik in het district Chitradurga in Karnataka, met als voorzitter S Somanath aangeeft dat het weer wordt gecontroleerd.

“We kijken naar het klimaat. Het klimaat is nog steeds niet goed. Dus we wachten tot de wind en andere systemen goedaardig worden. Dat zullen we doen”, vertelde Somanath, ook secretaris van het Department of Space, aan PTI.

Volgens ISRO-functionarissen zal het RLV-vleugellichaam met een helikopter naar een hoogte van drie tot vijf km worden vervoerd en met een horizontale snelheid worden losgelaten op een afstand van ongeveer vier tot vijf km voor de landingsbaan. Na de release zal de RLV glijden, navigeren richting de landingsbaan en autonoom landen met een landingsgestel op het verdedigingsvliegveld bij Chitradurga.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.