NASA’s Artemis I op weg naar de maan na succesvolle lancering in derde poging

0

Het enorme raketschip van de volgende generatie van de NASA was woensdag op koers voor een reis zonder bemanning rond de maan en terug, uren nadat het tijdens zijn debuutvlucht vanuit Florida was vertrokken, een halve eeuw na de laatste maanmissie van het Apollo-tijdperk.

De veel vertraagde lancering was de aftrap voor Apollo’s opvolgerprogramma, Artemis, dat erop gericht was om dit decennium astronauten terug te brengen naar het maanoppervlak en daar een duurzame basis te vestigen als springplank naar toekomstige menselijke verkenning van Mars.

De 32 verdiepingen hoge Space Launch System (SLS)-raket steeg op van NASA’s Kennedy Space Center om 01:47 uur EST (12:17 uur IST) en doorboorde de duisternis boven Cape Canaveral met een roodachtig-oranje staart van vuur.

Ongeveer 90 minuten na de lancering duwde de bovenste trap van de raket de Orion-capsule met succes uit de baan om de aarde en op weg naar de maan, kondigde NASA aan.

Launchpad-drama

De lancering vond plaats bij de derde poging om de raket van meerdere miljarden dollars te lanceren, na 10 weken geteisterd door technische ongelukken, back-to-back orkanen en twee excursies die het ruimtevaartuig uit zijn hangar naar het lanceerplatform rolden.

Ongeveer vier uur voor de ontploffing van woensdag hadden de bemanningen te maken met een reeks gelijktijdige problemen, waaronder een lekkende brandstofklep.

Snel werk aan het lanceerplatform door een speciaal team van technici, die een losse verbinding goed vastzetten binnen de “explosiezone” afgebakend rond een bijna volledig van brandstof voorziene raket, werd gecrediteerd voor het redden van de lancering.

De drie weken durende Artemis I-missie markeert de eerste vlucht van de gecombineerde SLS-raket en de Orion-capsule samen, gebouwd door respectievelijk Boeing Co en Lockheed Martin Corp, in opdracht van NASA.

Na tientallen jaren met NASA gericht op een lage baan om de aarde met spaceshuttles en het internationale ruimtestation (zie afbeelding), betekent dit ook een grote koerswijziging voor het post-Apollo bemande ruimtevluchtprogramma van het bureau.

Vernoemd naar de oude Griekse godin van de jacht – en Apollo’s tweelingzus – wil Artemis al in 2025 astronauten naar het maanoppervlak terugbrengen.

Meer wetenschappelijk gedreven dan Apollo – geboren uit de ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie in de Koude Oorlog die 12 NASA-astronauten op de maan zette tijdens zes missies van 1969 tot 1972 – het Artemis-programma heeft commerciële partners ingeschakeld zoals Elon Musk’s SpaceX en de ruimte agentschappen van Europa, Canada en Japan.

De Artemis I-missie omvat een 25-daagse Orion-vlucht die de capsule tot op 97 km van het maanoppervlak brengt voordat hij 64.400 km voorbij de maan vliegt en terug naar de aarde vliegt. De capsule zal naar verwachting op 11 december in zee plonsen.

Je kon het voelen

Het gedonder van 8,8 miljoen pond stuwkracht geproduceerd bij de lancering door de vier belangrijkste R-25-motoren van de raket en zijn dubbele raketaanjagers veroorzaakten schokgolven over het Kennedy-complex, waar menigten toeschouwers juichten en schreeuwden.

“Het was gewoon ongelooflijk om te zien. Het was zo helder, zo hard dat je het kon voelen”, zei NASA-astronaut Jessica Meir, een van degenen die konden worden geselecteerd voor een toekomstige Artemis-crew.

De Orion-capsule zal wat gezelschap rond de maan hebben van een kleine satelliet, CAPSTONE, die zondag zijn beoogde baan om de maan bereikte om een ​​complexe zwaartekracht-parkeerpositie te testen die een “bijna rechtlijnige HALO-baan” wordt genoemd.

Die positie zou de thuisbasis zijn van een toekomstig ruimtestation op de maan, Gateway genaamd, dat later dit decennium zal worden ingezet als onderdeel van de Artemis-onderneming.

De eerste Artemis-reis is bedoeld om het SLS-Orion-voertuig op de proef te stellen tijdens een rigoureuze demonstratievlucht, waarbij de ontwerpgrenzen worden verlegd om te bewijzen dat het ruimtevaartuig veilig en betrouwbaar genoeg is om astronauten te besturen.

Als de missie slaagt, zou er al in 2024 een bemande Artemis II-vlucht rond de maan en terug kunnen komen, binnen een paar jaar gevolgd door de eerste maanlanding van het programma van astronauten, een van hen een vrouw, met Artemis III.

Het sturen van astronauten naar Mars, een orde van grootte uitdagender dan maanlandingen, zal naar verwachting nog zeker anderhalf decennium in beslag nemen.

Gefactureerd als de krachtigste, meest complexe raket ter wereld, vertegenwoordigt de SLS het grootste nieuwe verticale lanceersysteem dat NASA heeft gebouwd sinds de Saturnus V van het Apollo-tijdperk.

Hoewel er geen mensen aan boord waren, had Orion een gesimuleerde bemanning van drie – een mannelijke en twee vrouwelijke mannequins – uitgerust met sensoren om stralingsniveaus en andere stress te meten die astronauten zouden ervaren.

Een van de belangrijkste doelstellingen is het testen van de duurzaamheid van het hitteschild van Orion tijdens de terugkeer wanneer het de atmosfeer van de aarde raakt met 39.400 km per uur – veel sneller dan de terugkeer vanuit het ruimtestation.

Het ruimtevaartuig zal ook 10 geminiaturiseerde wetenschappelijke satellieten vrijgeven, CubeSats genaamd, waaronder een ontworpen om de overvloed aan ijsafzettingen op de zuidpool van de maan in kaart te brengen, waar Artemis uiteindelijk astronauten probeert te landen.

Meer dan een decennium in ontwikkeling met jaren van vertragingen en budgetoverschrijdingen, heeft het SLS-Orion-ruimtevaartuig NASA minstens $ 37 miljard (ongeveer Rs. 3 lakh crore) gekost. Het bureau van de inspecteur-generaal heeft geraamd dat de totale kosten van Artemis tegen 2025 $ 93 miljard (ongeveer Rs. 7,55 lakh crore) zullen bedragen.

NASA zegt dat het programma ook tienduizenden banen en miljarden dollars aan handel heeft opgeleverd.

© Thomson Reuters 2022


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.