China bevolen belang in microchipfabriek in het VK te verkopen, omdat de angst voor de nationale veiligheid toeneemt | Wetenschap | Nieuws

0

G20: Rishi Sunak wordt ondervraagd over China’s standpunt over Oekraïne

Een door China gesteund bedrijf wordt gedwongen zijn meerderheidsbelang in een microchipfabriek in Wales te verkopen vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid, terwijl de spanningen tussen Peking en het Westen blijven stijgen. Westminster zei woensdagavond tegen Nexperia dat ze haar belang in Newport Wafer Fab, de fabriek in Zuid-Wales die zich richt op microchips, ook wel halfgeleiders genoemd, moet verkopen. Microchips worden gebruikt in allerlei technologische apparaten, van wasmachines tot smartphones, maar ook in de auto-industrie. Terwijl Nexperia is een in Nederland gevestigd bedrijf, het is een dochteronderneming van het in Shanghai genoteerde Wingtech, en het kocht in juli 2021 een controlerend belang van 86 procent in de Welshe microplant.

Het bevel om zijn belang te verkopen komt na een diepgaand onderzoek, maar Nexperia heeft gezworen om de beslissing aan te vechten waarvan het zei dat het “geschokt” was. Het bedrijf heeft ook gezegd dat het onmiddellijk in beroep zal gaan tegen het bevel van de bedrijfssecretaris Grant Shapps op grond van de National Security and Investment Act.

Een regeringswoordvoerder zei: “Na een gedetailleerde beoordeling van de nationale veiligheid heeft de minister van Financiën besloten een definitief bevel uit te vaardigen waarin Nexperia wordt verplicht om ten minste 86 procent van Newport Wafer Fab te verkopen aan [mitigate] tegen mogelijke nationale veiligheidsrisico’s.”

Het komt nadat de regering eerder was aangespoord om in te grijpen door de Commissie Buitenlandse Zaken van het Lagerhuis, die betoogde dat de overname van Nexperia de verkoop betekende van “een van de gewaardeerde activa van het VK” aan een strategische concurrent en om twee redenen de nationale veiligheid in gevaar zou kunnen brengen.

De eerste was dat Nexperia’s ontwikkeling van de locatie in Newport “de mogelijkheden van het VK zou kunnen ondermijnen” bij het produceren van halfgeleiders. De waarschuwing kwam toen de wereldwijde chipindustrie een tekort had tijdens de pandemie, wat leidde tot grote problemen met de toeleveringsketen. Ondertussen heeft China ook dominante controle over de microchipmarkt, iets wat het Westen probeert te veranderen.

Xi Jinping

Een door China gesteund bedrijf heeft de opdracht gekregen zijn belang in een Britse microchipfabriek te verkopen (Afbeelding: Getty)

Nexperia

De fabriek in Newport Wafer Fab produceert microchips die in een reeks technologieën worden gebruikt (Afbeelding: Getty)

De andere veiligheidsdreiging betreft de locatie van de fabriek in het halfgeleidercluster op het industrieterrein van Duffryn, wat “de toegang tot technologische expertise en knowhow zou kunnen vergemakkelijken”. De regering werd gewaarschuwd dat Chinese banden in Newport “ervoor kunnen zorgen dat de cluster niet betrokken raakt bij toekomstige projecten die relevant zijn voor de nationale veiligheid”.

De stap komt ook nadat veiligheidschefs uit de VS en het VK in een gezamenlijke toespraak hebben opgeroepen tot meer waakzaamheid tegen de dreiging van Chinese infiltratie in westerse technologiebedrijven. MI5-directeur-generaal Ken McCallum FBI-directeur Chris Wray waarschuwde beiden voor de “strategische plannen” van de Chinese Communistische Partij om het Westen in te halen en vormen een serieus risico voor Britse bedrijven en onderzoek.

De heer McCallum zei: “Als je betrokken bent bij geavanceerde technologie [such as] AI, geavanceerd onderzoek of productontwikkeling, de kans is groot dat uw knowhow van materieel belang is voor de CCP. En als je hebt, of probeert voor of [have] een aanwezigheid op de Chinese markt, zult u meer aandacht krijgen dan u misschien denkt. Het wordt beschreven als ‘de grootste vermogensoverdracht in de menselijke geschiedenis’. MI5-teams zien de CCP op meerdere manieren werken om het VK voordeel te behalen.”

En terwijl premier Rishi Sunak kanselier was, hielp hij de National Security Investment Bill goed te keuren om “onszelf te beschermen tegen landen als China die onze bedrijven proberen te infiltreren en onze technologie te stelen”.

LEES MEER: Wereld treft 8 miljard mensen als landen met de grootste bevolking onthuld

Microchips

China heeft een stevige greep op de microchipmarkt (Afbeelding: Getty)

De National Security Investment Act stelt de regering in staat investeringen in Britse bedrijven te blokkeren die de veiligheid van het land in gevaar kunnen brengen. En tijdens de G-20-bijeenkomst op Bali waarschuwde de heer Sunak dat Beijing een systemische uitdaging vormt voor de Britse waarden en de “grootste op de staat gebaseerde bedreiging voor onze economische veiligheid” is.

Hij zei tegen verslaggevers: “Mijn mening is dat China een systemische uitdaging vormt voor onze waarden en belangen en de grootste op de staat gebaseerde bedreiging vormt voor onze economische veiligheid. Ik denk trouwens dat die visie sterk aansluit bij die van onze bondgenoten.”

Naast de waargenomen bedreiging van de economische veiligheid, bestaat ook de vrees dat China munt slaat uit de technologische knowhow van het VK, waarover een aantal politici alarm hebben geslagen. Sir Iain Duncan Smith, de voormalige leider van de Conservatieve Partij, vertelde eerder in een exclusief interview aan Express.co.uk dat China investeert in Britse universiteiten om “hun technologie te stelen” en “ze te ondermijnen”.

Hij zei tegen Express.co.uk: “We moeten stoppen met de manier waarop ze geld in Britse universiteiten storten en hun visie daarop is om technologie van deze universiteiten te halen. En ook wetende dat veel van de toekomstige instellingen uit deze instellingen zullen worden getrokken, proberen ze ze te ondermijnen. Dit hoort allemaal bij het spel en alles wat ze doen draait om dat.”

NIET MISSEN
Duitsland trekt aan de U-bocht terwijl Scholz de uitfasering van kernenergie uitstelt [REVEAL]
Steur doorstoken nadat hij de schuld van het Schotse olieveld had doorgegeven [REPORT]
Miljoenen in China naderen de afsluiting als ‘ergste COVID-19-uitbraak’ toeslaat [INSIGHT]

Subsidie ​​Shapps

Grant Shapps heeft de bestelling geplaatst op grond van de National Security and Investment Act (Afbeelding: Getty)

Sunak

Sunak zei dat China een systemische bedreiging vormt voor de Britse waarden (Afbeelding: Getty)

“En ook wetende dat veel van de toekomstige instellingen uit deze instellingen zullen worden getrokken, proberen ze ze te ondermijnen. Dit hoort allemaal bij het spel en alles wat ze doen draait om dat.”

Maar deze spanningen komen op een moment dat de betrekkingen tussen China en het Westen snel verslechteren. Het meest verontrustend voor de westerse wereld is de vrees dat China Taiwan zal binnenvallen, de eilandnatie waarover Peking de soevereiniteit claimt.

Hoewel de betrekkingen tussen de VS en China de zwaarste klap hebben gekregen door de oplopende spanningen, heeft Groot-Brittannië ook laten doorschemeren om erbij betrokken te raken. Voormalig premier Liz Truss zei tijdens de zomer dat westerse bondgenoten lessen moeten trekken uit Oekraïne en Taiwan meer moeten steunen.

De heer Sunak zei dat hij ermee instemde dat Groot-Brittannië wapens naar het zelfbesturende eiland zou sturen, en voerde aan dat deze optie zou worden overwogen bij een herziening van de herziening van het buitenlands en defensiebeleid.

Hij zei: “We bekijken al deze beleidslijnen als onderdeel van onze vernieuwing van de geïntegreerde evaluatie. Ons beleid ten aanzien van Taiwan is duidelijk dat er geen eenzijdige wijziging van de status mag zijn en dat er een vreedzame oplossing voor die situatie moet komen. Wij staan ​​klaar om Taiwan te steunen, zoals wij dat doen bij het weerstaan ​​van de Chinese agressie.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.