Atari 50: The Anniversary Celebration-recensie

0

Gevoelens van vrolijkheid en verwondering, vergelijkbaar met het binnenlopen van een speelhal vol klassieke games, overvielen me toen ik Atari 50: The Anniversary Celebration opstartte, starend naar zijn brede en gevarieerde wonderen. Deze collectie biedt een compleet nieuwe, erg leuke manier om tientallen jaren aan Atari-arcademachines, consoles, handhelds en pc’s te ontdekken. Zonder muffe oude, rode museumtouwen om me in bedwang te houden (slechts vijf van de 103 spellen moeten worden ontgrendeld), merkte ik dat ik niet alleen absorbeerde, maar ook verkennen het verleden – zoals die dikke pixel in Adventure voor de Atari 2600 die door regenboogkleurige kastelen glijdt. Geschiedenis ervaren in Atari 50 is als niets anders dat ik ooit eerder in een collectie heb gezien, laat staan ​​in een documentaire, boek of klaslokaal. Het is al die dingen in één, en nog veel meer plezier!

Als je een recente gamecollectie hebt gespeeld, weet je waar ze over gaan: een lijst met geëmuleerde games, soms gepresenteerd met nieuwe opslagopties, besturingsschema’s en andere aanpassingen – en vaak een greep uit gedigitaliseerde extra’s, zoals scans van box-art . De makers van Atari 50, Digital Eclipse, zijn ongeëvenaarde collectiemakers. Hun eerdere inspanningen, waaronder de Mega Man Legacy Collection en Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection, zaten boordevol kunst en opgegraven ontwerpdocumenten, naast het presenteren van zeer speelbare versies van geëmuleerde games. In Atari 50 worden de historische artefacten niet begraven in een extra’s-menu op het startscherm. Hier het extra’s menu is een spel op zich. Gepresenteerd als een vertakkende tijdlijn, kan een enkel aandachtspunt een speelbare game, een korte documentaire, een diavoorstelling, een scan, een citaat of een artefact zijn, die allemaal bijdragen aan een onweerstaanbaar voltooiingspercentage naarmate je dieper graaft.

En wat een artefacten zijn het! Hologrammen van een geannuleerde Atari-handheld? gereproduceerd. Een theatrale trailer voor Yars’ Revenge? Gepresenteerd in al zijn korrelige glorie. De volledige code voor Combat op de Atari 2600? Het past in een enkele screenshot (waarvan de bestandsgrootte vele malen groter is dan de originele code). Airworld, de ontbrekende laatste game in de Swordquest-serie actie-avontuurcartridges met DC Comics-tie-ins? Helemaal opnieuw gemaakt door Digital Eclipse en inbegrepen. De crash van de videogamemarkt in de jaren tachtig onderbrak de seriefinale, dus Digital Eclipse een spel gemaakt om die historische fout recht te zetten.

Maar hoe zit het met de spellen

Er is technisch gezien een betere manier om veel van deze games te spelen, en dat is op hun originele hardware. Dit geldt met name voor Atari in de jaren 80, die joysticklay-outs bijna volledig vermeed in hun arcadespellen (bijv. Centipede’s trackball, Asteroids’ all-button control panel, Tempest’s spinner) en werd nog vreemder met hun thuisconsoles zoals de Atari 7800 en Atari Jaguar. Maar buiten een kamer vol herstelde hardware, zoals een klassieke spelconventie of een speelhal, is er geen betere context om deze spellen in te spelen dan deze collectie. Games worden besproken in een documentaire, gepresenteerd naast ontwerpdocumenten en kunst, en voor elke game krijg je een reden, of meerdere, om het uit te proberen. Het is zoveel beter dan een map met ROM’s. En in tegenstelling tot de arcadespellen die ik hierboven noemde, zijn sommige van deze kosten beter in dit formaat. Ik ben misschien een voorstander van het goed krijgen van klassieke arcade-besturingen, maar ik ben geen grote fan van de Atari 2600-joystick – het stinkt! Ik speel liever de meeste console- en pc-games die worden gepresenteerd met afgevlakte bedieningselementen die zijn toegewezen aan moderne D-pads en analoge sticks.

De emulatie van Atari 50 heeft enkele, maar niet alle, gebruikelijke, moderne verbeteringen die in veel collecties te zien zijn: er is een enkele opslagstatus toegevoegd voor elke game, bedieningselementen kunnen opnieuw worden toegewezen, een redelijk goed CRT-achtig filter kan worden ingeschakeld, bezels maken kunst opnieuw en vul het brede scherm in. Maar je kunt deze games niet terugspoelen of een perfecte playthrough bekijken en manipuleren, zoals we zagen in de Cowabunga-collectie van 2022. Het verbaast me, aangezien die specifieke functies standaard zijn geworden in Digital Eclipse-collecties en ik denk dat ze universeel verwacht zouden moeten worden – maar ik mis ze hier ook niet zo vaak, vanwege het grotendeels arcade-achtige karakter van de gamelijst ( en dat geldt ook voor games buiten de arcadejaren, ik denk dat er een Asteroids en / of een Missile Command is op elk Atari-platform, waarvan er vele hier zijn).

De lijst zelf wordt gedomineerd door Atari 2600-spellen (er zijn er 40) gevolgd door arcade-spellen (25), en de rest van de 103 totale opties zijn een mix van Atari-consoles zoals de Atari 5200, 7800 en Jaguar, de handheld Lynx en de Atari 400/800 pc’s. Hiervan zijn mijn favorieten allemaal arcadespellen, maar ze verliezen ook het meest in emulatie. Op enkele uitzonderingen na zijn Atari 2600-games moeilijk voor mij om enthousiast over te worden. Ik heb ze allemaal gespeeld, ze zijn heel eenvoudig – en als ze niet eenvoudig zijn, dan wel vereisen handleidingen, allemaal gelukkig hier verstrekt. Ik krijg hun plaats in de geschiedenis, met wonderbaarlijke creativiteit en programmeertrucs die ze zo interessant maken, en dat is precies wat de Atari 50-collectie biedt voor uw plezier en misschien educatie.

Ik was het meest geïntrigeerd door de ‘Reimagined’-spellen, varianten die gloednieuw zijn in deze collectie, en enkele van de latere Atari-inspanningen, zoals de 3D Jaguar-spellen. Deze stelden niet teleur … nou ja, misschien deden sommigen dat wel; opties als Cybermorph en Club Drive waren en zijn teleurstellende games en commerciële mislukkingen! Maar zij zijn fascinerend. 3D Jaguar-games vertegenwoordigen een pre-PlayStation- of Nintendo 64-tijdperk waar de meeste mensen niet bekend mee waren vanwege de beperkte interesse in de Jaguar die zijn alomtegenwoordigheid belemmerde. Deze Jaguar-spellen zitten vol gekke, ruwe kantjes, maar ik waardeer de kans om ze te spelen enorm.

Licentie ingetrokken

Er zijn enkele trieste maar waarschijnlijk noodzakelijke omissies in de Atari 50-collectie: Atari’s meesterwerk arcadespel, Star Wars, en zijn vectorvervolg The Empire Strikes Back; Raiders of the Lost Ark voor 2600; Alien vs Predator voor de Jaguar. Al deze, en nog veel, veel meer geliefde games op basis van populaire licenties zijn hier niet opgenomen. Je krijgt ET the Extra-Terrestrial, dus licenties waren niet helemaal onbetaalbaar, maar het verhaal van Atari is niet compleet zonder de iconische, op de popcultuur geïnspireerde games. Deze worden soms erkend in de documentaires, maar zelfs de extra’s missen een enkel stukje van dat glorieuze tijdperk waarin de Atari- en Star Wars-logo’s verschenen naast enkele van de coolste, hightech games van die tijd.

Documenten Deluxe

Een hoogtepunt van Atari 50 zijn interviews met Atari-medewerkers, ontwikkelaars en andere makers. Er zijn een aantal ongelooflijke beelden van de Pong-fabriek in de vroege jaren zeventig en interviews met Atari’s oprichter Nolan Bushnell toen en nu. Lang bestaande, sterk ogende verhalen – zoals het eerste prototype van de Pong-machine dat vastloopt met kwartalen in een lokale bar of de laissez-faire-houding ten opzichte van drugsgebruik in de Atari-kantoren – worden in hun eigen segmenten behandeld, gepresenteerd als individuele verhalen en indrukken in plaats van definitieve geschiedenis.

Naarmate de jaren vorderen, zijn minder mensen in de meegeleverde documentaires enthousiast om over Atari te praten, vooral in de jaren negentig, en dat tijdperk is lang niet zo goed gedocumenteerd als de jaren tachtig in deze collectie, wat jammer is omdat het over het algemeen niet goed gedocumenteerd is . En hoewel het geweldig is om enkele van de meest prominente stemmen uit Atari’s verleden vast te leggen, is de selectie van interviewonderwerpen op dat moment niet volledig representatief voor talent. Het Atari-tijdperk had bijvoorbeeld een aantal prominente vrouwelijke ontwikkelaars, maar helaas komt geen van hen aan bod in deze documentaires. Ik zou graag horen van andere Atari-bijdragers; Atari’s kunst- en marketingafdelingen vertegenwoordigden enkele van de grootste creativiteit van het bedrijf, maar hun verhalen blijven verleidelijk onverteld. Evenzo hadden tientallen jaren journalisten, historici en verzamelaars kunnen worden afgeluisterd om context toe te voegen die hier ontbreekt.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.