UK news: Schedel van oeroud beest spoelt aan op strand in ‘opwindende’ ontdekking | Wetenschap | Nieuws

0

De oude overblijfselen van een oeros, de soort die in de 17e eeuw werd uitgeroeid, is aangespoeld op een strand in Northumberland door een voorbijganger die op een enorme dierenschedel stuitte. Dannielle Keys, 51, liep langs Blyth Beach toen ze eerder deze maand de schedel tegenkwam die uit het zand stak. Aanvankelijk verbijsterd door haar ontdekking, ontdekte mevrouw Keys later dat de schedel toebehoorde aan een oeros. Het dier werd in de 17e eeuw uitgeroeid nadat het laatste wezen in 1627 in Polen stierf.

Met de mannetjes die 1,80 meter lang waren en 236ste wogen, was het een van de grootste herbivoren in het Holoceen, met de beesten die door Azië en Noord-Europa zwierven. Maar ongeveer 400 jaar nadat de wezens uitstierven, zijn er overblijfselen van de uitgestorven soort aangespoeld op de Britse kusten.

Op een missie om het mysterieuze bot te identificeren dat ze tegenkwam, snauwde mevrouw Keys enkele afbeeldingen van de schedel en stuurde ze naar het Great North Museum in Newcastle, dat haar later vertelde dat het van een oeros was.

Ze keerde de volgende dag terug naar het strand en groef haar vondst op. Mevrouw Keys zei: “Toen ik thuiskwam, heb ik het mijn partner verteld en we hebben wat op internet gekeken. Toen ik de volgende dag terugging met de auto, was hij er gelukkig nog steeds.

“Het is best spannend eigenlijk. Het is niet elke dag dat je zoiets bijzonders of zo oud vindt. Ik ga de komende weken bij eb terug naar het strand en kijk rond om te zien of er de rest blijft over, want je weet maar nooit.

Mevrouw Keys hoopt nu haar ontdekking te verzilveren en heeft al lucratieve aanbiedingen van potentiële kopers binnen gekregen.

Ze zei: “Ik heb er nog niets mee gedaan, het droogt nog steeds uit. Iemand heeft ons er een bod op gedaan, maar ik wacht nog af.” Ik weet niet zeker wie het zal kopen, maar het moet weg. Het is gewoon te groot om hier te blijven.”

De oeros is de voorouder van alle runderen, waardoor het een van de belangrijkste diersoorten is die ooit bestaan ​​heeft voor de mensheid. Hoewel de soort honderden jaren geleden is uitgestorven, leeft het DNA ervan nog steeds en is het verspreid onder een aantal van de oude oorspronkelijke runderrassen, volgens Rewidling Europe.

De huidige runderrassen zoals de Highland en de Longhorn hebben bijvoorbeeld oeros-DNA en zouden de deur kunnen openen voor rewilding-projecten. Terugkweek van de naaste levende verwanten van de oeros in Europa heeft de Tauros voortgebracht, de naaste afstammeling van het uitgestorven dier.

LEES MEER: Wereld treft 8 miljard mensen als landen met de grootste bevolking onthuld

In feite proberen wetenschappers al meer dan tien jaar de uitgestorven soort terug naar de aarde te brengen. Het Tauros-programma in Nederland, bijvoorbeeld, is sinds 2008 bezig met het terugfokken van oerossen.

Ondertussen loopt het Auerrind-project sinds 2013 en heeft momenteel vijf fokdieren in Duitsland. Claus Kropp, een getrainde archeoloog en leider van het Auerrind-project, zei: “We zijn echt op de goede weg. Als we de komende 10 jaar een zorgvuldige selectie voortzetten, kunnen we tegen die tijd mogelijk een stabiele populatie hebben.

“We kennen het DNA van dit dier en we kunnen dat vergelijken met het moderne vee-DNA, wat behoorlijk verrassende resultaten kan opleveren.”

De Holstein, beter bekend als de melkkoe, deelt bijvoorbeeld ongeveer 95 procent van zijn DNA met een oeros. En bij oudere rassen is dat percentage nog hoger.

NIET MISSEN
Duitsland trekt aan de U-bocht terwijl Scholz de uitfasering van kernenergie uitstelt [REVEAL]
Steur doorstoken nadat hij de schuld van het Schotse olieveld had doorgegeven [INSIGHT]
Miljoenen in China naderen de afsluiting als ‘ergste COVID-19-uitbraak’ toeslaat [REPORT]

De heer Kropp zei: “De afstand van de oeros tot het Pajuna-vee uit Spanje is slechts 0,12 procent, dus er is meer dan 98 procent overlap.”

Aangezien veel experts geloven dat de wereld een periode van massale uitsterving doormaakt, waarin een groot aantal soorten uitsterft, hebben sommige wetenschappers betoogd dat het terugbrengen van soorten van uitsterven een vitale reddingslijn kan zijn voor de biodiversiteit van de planeet.

Maar Laurien Holtjer, hoofd communicatie bij Rewilding Europe, legde aan Atlas Obscura uit dat er uitdagingen zijn bij terugfokken.

Ze zeiden: “Met de terugkeer van dieren in het wild, moeten we er ook voor zorgen dat we weer leren hoe we ermee moeten leven. En op zo’n manier dat mensen profiteren van de terugkeer van dieren in het wild, bijvoorbeeld door toerisme en het observeren van dieren in het wild.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.