NASA’s Artemis-raket van de volgende generatie stijgt 50 jaar na Apollo op

0

NASA’s torenhoge maanraket van de volgende generatie schoot woensdag vroeg uit Florida tijdens zijn debuutvlucht. Het is een grote stap dichter bij het terugbrengen van astronauten naar het maanoppervlak, voor het eerst sinds het einde van het Apollo-programma 50 jaar geleden.

De 32 verdiepingen tellende Space Launch System (SLS)-raket schoot ‘s middags van het lanceerplatform van het Kennedy Space Center in Cape Canaveral om zijn Orion-capsule op een testreis van drie weken rond de maan en terug te sturen zonder astronauten aan boord.

De lancering was de derde poging van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap vanwege technische problemen, opeenvolgende orkanen en twee excursies die het ruimtevaartuig uit zijn hangar naar het lanceerplatform rolden.

De raket Artemis markeert de eerste vlucht van de SLS-raket en de Orion-capsule samen.

Het is gebouwd door respectievelijk Boeing Co en Lockheed Martin Corp, in opdracht van NASA.

Het signaleert ook een belangrijke koerswijziging voor NASA’s post-Apollo bemande ruimtevluchtprogramma na tientallen jaren gericht te zijn geweest op een lage baan om de aarde met spaceshuttles en het internationale ruimtestation.

Genoemd naar de oude Griekse godin van de jacht – en Apollo’s tweelingzus – wil Artemis al in 2025 astronauten terugbrengen naar het maanoppervlak.

Twaalf astronauten liepen op de maan tijdens zes Apollo-missies van 1969 tot 1972, de enige ruimtevluchten tot nu toe om mensen op het maanoppervlak te plaatsen. Maar Apollo, geboren uit de ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog, was minder wetenschappelijk gedreven dan Artemis.

Het programma voor de nieuwe maan heeft commerciële partners ingeschakeld, zoals SpaceX van Elon Musk en de ruimteagentschappen van Europa, Canada en Japan om uiteindelijk een langetermijnbasis op de maan te vestigen als springplank naar nog ambitieuzere menselijke reizen naar Mars.

Het aftellen van de Artemis I bereikte een hoogtepunt met de vier R-25-motoren van de raket en de dubbele raketaanjagers die brullend tot leven kwamen en 8,8 miljoen pond stuwkracht produceerden die het ruimtevaartuig naar de hemel stuurde en de nachtelijke hemel verlichtte boven de centrale Atlantische ruimtekust van Florida.

De donder van de raketten schudde het Kennedy Space Center terwijl een menigte toeschouwers juichte en schreeuwde van opwinding.

Ongeveer 90 minuten na de lancering is de bovenste trap van de raket ontworpen om Orion uit een baan om de aarde te tillen op koers voor een 25-daagse vlucht die hem tot op 97 km van het maanoppervlak zal brengen voordat hij 40.000 mijl (64.374 km) aflegt. ) voorbij de maan en terug naar de aarde.

De capsule zal naar verwachting op 11 december in zee plonsen.

(Met Reuters-invoer)

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.