NASA Artemis I Moon Rocket gelanceerd dagen na het overleven van de orkaan, meerdere vertragingen

0

NASA lanceerde woensdag de krachtigste raket ooit gebouwd op een reis naar de maan, in een spectaculaire uitbarsting van licht en geluid die de start markeerde van het nieuwe vlaggenschipprogramma van het ruimteagentschap, Artemis. Het 32 ​​verdiepingen hoge Space Launch System (SLS) werd om 01:47 uur (12:17 uur IST) gelanceerd vanaf het legendarische Kennedy Space Center in Florida.

“We gaan”, tweette het ruimteagentschap.

Aan de bovenkant was het onbemande Orion-ruimteschip bevestigd dat later anderhalve baan van de naaste buur van de aarde zal scheiden en voltooien, in een testrun voor latere vluchten waarbij de eerste vrouw en eerste persoon van kleur op de maan zouden moeten landen bodem tegen het midden van de jaren 2020.

Amerika stuurde voor het laatst astronauten naar de maan tijdens het Apollo-tijdperk, van 1969-1972. Deze keer hoopt het een duurzame aanwezigheid op te bouwen – inclusief een ruimtestation op de maan – om te helpen bij de voorbereiding op een eventuele missie naar Mars.

De lancering kwam ondanks technische problemen die zich opstapelden in het startvenster van twee uur dat om 01:04 uur (11:34 uur IST) opende.

Ingenieurs werden dinsdagavond gedwongen de stroom vloeibare waterstof naar de kerntrap te onderbreken vanwege een kleplek, hoewel een team dat naar het lanceerplatform was gestuurd het probleem na een uur oploste.

Later meldde het ruimteagentschap dat een radarlocatie die de vliegroute van de raket bewaakte, problemen ondervond door een defecte ethernetschakelaar die moest worden vervangen.

NASA had voor de derde keer geluk nadat twee eerdere lanceringspogingen om technische redenen waren geannuleerd. De lancering liep ook vertraging op vanwege tegenslagen in het weer, waaronder de orkaan Ian die Florida eind september teisterde.

‘Ontzettend opgewonden’

Er werden ongeveer 100.000 mensen aan de kust verwacht om naar de lancering te kijken, waarbij de raket beloofde de nachtelijke hemel te verlichten.

Andrew Trombley, een ruimteliefhebber uit St. Louis, Missouri, hoopte reikhalzend op een succesvolle lancering na verschillende vergeefse reizen voor de lancering.

“Ik ben hier al een paar keer geweest om dit ding omhoog te zien gaan en het te laten annuleren, dus dit is, wat dan ook, de derde reis hierheen hiervoor, dus ik ben opgewonden om het te zien gaan,” zei de netwerkingenieur.

“Ik was te klein voor de Apollo-missies, dus… ik wilde hier persoonlijk zijn.”

Kerry Warner, 59, een grootmoeder en semi-gepensioneerde opvoeder die in Florida woont, werd ontslagen voor de lancering, die volgens haar “deel uitmaakte van Amerika en waar Amerika om draait”.

‘Derde keer is scheepsrecht. We hopen erop.’

Verre kant van de maan

De bemanningscapsule van de Orion werd opgetild door twee boosters en vier krachtige motoren onder de kerntrap, die al na een paar minuten losliet.

Na een laatste zetje vanaf de bovenste trap, zal de capsule goed op weg zijn, het duurt enkele dagen om zijn bestemming te bereiken.

In plaats van op de maan te landen, zal het een verre baan aannemen en zich 40.000 mijl (64.000 kilometer) buiten de andere kant wagen – verder dan enig ander bewoonbaar ruimtevaartuig tot nu toe.

Ten slotte begint Orion aan de terugreis van zijn reis. Bij het passeren van de atmosfeer moet het hitteschild van de capsule bestand zijn tegen een temperatuur die half zo hoog is als die van het oppervlak van de zon.

De missie duurt 25 en een halve dag, met een landing in de Stille Oceaan op 11 december.

NASA rekent op een succesvolle missie na meer dan tien jaar ontwikkeling van de SLS-raket. Volgens een openbare audit zal het tegen het einde van 2025 meer dan $ 90 miljard in zijn nieuwe maanprogramma hebben geïnvesteerd.

Artemis 2 zal in 2024 een flyby van de maan met astronauten omvatten, terwijl Artemis 3 laarzen op maangrond zal zien, niet eerder dan 2025.

NASA heeft haar maanmissie vernoemd naar de Griekse godin van de jacht, en het programma heeft tot doel mensen tegen 2025 terug naar de maan te sturen. De laatste keer dat astronauten het oppervlak van de maan bewandelden was in 1972, als onderdeel van NASA’s Apollo-missie. De Artemis-missie is uiteindelijk van plan een basis voor astronauten op de maan op te zetten, vooruitlopend op langetermijnplannen om mensen naar Mars te sturen.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.