‘Guillermo del Toro’s Pinokkio’ is een oprechte triomf

0

Afbeelding via Netflix.

Hart is tegenwoordig moeilijk te vinden. Vaker wel dan niet is het betreden van bekend terrein berekend en gemeengoed geworden, met IP-megafranchises, nostalgische reboots en minder ruimte voor nieuwe verhalen met een ziel. Dankbaar, Pinokkio van Guillermo del Toro is een van de meer dan twintig verfilmingen van Carlo Collodi’s verhaal uit 1883 die tot nu toe zijn gemaakt. Het verhaal verplaatsen van het fascistische Italië van eind 1800 tot 1930, Pinokkio neemt een verhaal dat we allemaal kennen en waar we van houden en geeft het de kans om een ​​nieuw, aangrijpend perspectief te hebben. Del Toro en co-regisseur Mark Gustafson begrijpen de noodzaak om bekende verhaallijnen te raken terwijl ze een geliefd verhaal doordrenken met hun eigen gevoeligheden, waardoor er iets echt magisch ontstaat.

Voordat we de geliefde houten pop ontmoeten, ontmoeten we eerst schrijver-avonturier Sebastian J. Cricket (Ewan McGregor), onze verteller en Pinocchio’s uiteindelijke geweten. Het is via Sebastian dat we leren over Geppetto (David Bradley), een timmerman die zijn zoon heeft verloren en is vertrokken om zich te wentelen in zijn verdriet. Wanneer een Wood Sprite (Tilda Swinton) ziet dat Geppetto een houten jongen heeft gemaakt in zijn werkplaats in een vlaag van dronken liefdesverdriet, geeft ze de houten creatie het geschenk van het leven en een missie: de zoon van de timmerman en de metgezel Geppetto zo wanhopig zijn behoeften. ‘S Ochtends wordt Pinocchio (Gregory Mann) wakker en worden Geppetto’s wensen verhoord – maar op een veel gecompliceerdere manier dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. De houten jongen wordt verleid door de nieuwe wereld om hem heen, popelt om alles in zich op te nemen, bereid om zijn nieuwe papa uit te dagen om zijn nieuwsgierigheid te volgen, en vraagt ​​naar absoluut alles om hem heen. Deze nieuwsgierigheid en honger om de buitenwereld te ervaren, maakt Pinocchio echter tot een doelwit voor fascisten in het kleine stadje waar hij en Geppetto wonen, die liever hebben dat iedereen gewoon gehoorzaamt. De fascisten zijn echter niet de enigen die Pinocchio willen. Er is graaf Volpe (Christoph Waltz), een worstelende carnavalseigenaar die van de houten jongen zijn ster wil maken – en belangrijkste geldkoe. Door dit alles moet Pinocchio leren navigeren door de gecompliceerde aard van het leven, liefde, dood en wat het betekent om een ​​echt persoon te zijn.

Pinokkio is een triomf, als een bewerking, als del Toro’s eerste keer dat hij animatie regisseerde, en als een verhaal over leven en verlies. De perfecte uitvoeringen van de hele cast zijn een van de vele dingen om van te houden aan deze film, maar de hoogtepunten komen van Bradley, die Geppetto een norse maar vriendelijke menselijkheid geeft, en Mann, die uitblinkt in het brengen van zoveel leven en energie in Pinokkio. Cate Blanchett speelt ook een heerlijke en soulvolle wending als Spazzatura, de rechterhandaap van graaf Volpe op het carnaval, wat zorgt voor mijn tweede favoriete optreden van haar dit jaar.

Een ander aspect van liefde is de animatie en art direction van de film. Gemaakt met behulp van een mix van stop-motion animatie en digitale effecten, Pinokkio heeft een handgemaakte kwaliteit, waarbij de geanimeerde figuren echt houtsnijwerk oproepen. Het is verbluffend om te zien in onze hoofdcast van personages in de hele film, maar vooral in personageontwerpen voor de Wood Sprite en een ander eeuwig wezen dat Pinocchio ontmoet in het hiernamaals. De twee lijken hun invloeden te halen uit bijbels nauwkeurige engelen, oude mythologie en del Toro’s bekende ontwerpgevoeligheid. Ze zijn verbluffend, versierd met eindeloos knipperende ogen en veren, gekroond met enorme hoorns en diep cerulean gekleurd – deze eeuwige wezens zijn een waardige toevoeging aan del Toro’s toch al betoverende stal van wezens.

Misschien wel de meest ongelooflijke prestatie die de film levert, is het balanceren van zware existentiële thema’s met de lichtheid van de nieuwsgierigheid van een kind. Er zijn hier donkere, zware momenten: we brengen op een gegeven moment wat tijd door in een fascistische trainingsacademie voor jonge jongens, en de eerste scènes van Pinocchio’s ontwaken doen denken aan Frankenstein die onbedoeld grote schade aanrichtte in zijn dorp in zijn eerste momenten van zijn leven (een opzettelijke parallel van del Toro). Er zit echter ook schoonheid en pathos in. Pinokkio is meer dan een film over de avonturen van een houten jongen. Het is een film, om Sebastian te citeren, over ‘onvolmaakte zonen en onvolmaakte vaders’, de nutteloosheid en onmacht van het fascisme, en de transcendente kracht van liefde boven alles. Terwijl een mindere film verpletterd zou zijn door het gewicht van deze thema’s, Pinokkio slaagt erin ze allemaal relatief gemakkelijk te dragen. Er zit charme in schoppen (zelfs in de muzikale nummers van de film, die gelukkig verrukkelijk zijn), en ziel over – een zeldzaamheid die het waard is om van te genieten.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.