Artemis 1: NASA’s raket stijgt eindelijk op voor maanmissie – foto’s | Wetenschap | Nieuws

0

NASA lanceert Artemis I-raket op weg naar de maan

NASA’s Artemis 1 is vanochtend om 06:41 uur eindelijk van start gegaan vanaf lanceerplatform 39B in het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, enkele uren achter op schema, en is momenteel op weg naar de maan in een spectaculaire missie die na maanden van vertragingen. De missie van $ 93 miljard (£ 78 miljard) zal de onbemande, 322 voet hoge Space Launch System (SLS) -raket, ‘s werelds krachtigste raket, een lege Orion-capsule in een baan om de aarde sturen op een historische reis. Als het lukt, zal de missie de weg vrijmaken voor de terugkeer van mensen naar de maan, voor het eerst sinds 1972.

NASA

NASA’s Artemis 1-missie vertrok om 6:41 uur (Afbeelding: NASA)

Artemis lancering

NASA zei dat het 100.000 bezoekers verwachtte om een ​​glimp van de lancering op te vangen (Afbeelding: NASA)

De raket vertrok na aanvankelijke lanceringsvertragingen in de vroege ochtenduren als gevolg van een late reparatie na een lek in de waterstofbrandstofleiding. Later leidde een verloren radar die de communicatie tussen grondteams bevordert ook tot bezorgdheid, maar het probleem werd later opgelost en operators kregen eindelijk groen licht om te vertrekken.

Het reist momenteel met meer dan 21.900 mijl per uur, en alles lijkt nu volgens plan te gaan op de 25-daagse, 1,3 miljoen mijl lange reis naar de maan en terug. De missie is ingesteld voor een landing in de Stille Oceaan op 11 december, wat van vitaal belang is voor de Artemis 2 en 3 vluchten die zullen volgen.

NASA Artemis-lanceringsdirecteur Charlie Blackwell-Thompson zei in een verklaring na de succesvolle start: “Namens alle mannen en vrouwen in ons grote land die hebben gewerkt om deze hardware samen te brengen om deze dag mogelijk te maken, en voor de Artemis generatie, dit is voor jou.”

NASA-beheerder, Bill Nelson, vertelde eerder dit jaar aan Newsweek: “We gaan na 50 jaar terug naar de maan om te blijven, te leren, te werken, te creëren, nieuwe technologieën en nieuwe systemen en nieuwe ruimtevaartuigen te ontwikkelen om ga naar Mars … Dit is een geweldige wending in de geschiedenis.”

Alle vier de Orion-capsules zijn inmiddels ingezet, terwijl de SLS-raket ook de uitschakeling van de hoofdmotor (MECO) in de tijdlijn van de missie heeft bereikt. De RS-25-motoren zijn ook uitgeschakeld en de kernfase van ‘s werelds krachtigste raket is ook gescheiden.

Ook aan boord van de raket zijn tien cubesats – doosvormige miniatuursatellieten met 3,9-inch lange gezichten – als onderdeel van de lading, elk met hun eigen wetenschappelijke missies, zoals NASA’s Lunar Polar Hydrogen Mapper (LunaH-Map). Dit zal de aanwezigheid van waterijs aan de polen van de maan bestuderen.

Volgens NASA zal Artemis I “de eerste geïntegreerde test zijn van NASA’s deep space-exploratiesystemen. De eerste in een reeks van steeds complexere missies, Artemis I, zal een onbemande vluchttest zijn die een basis zal vormen voor verkenning van de diepe ruimte door de mens, en onze toewijding en bekwaamheid zal aantonen om het menselijk bestaan ​​uit te breiden naar de maan en daarbuiten.

“Tijdens deze vlucht zal het ruimtevaartuig de krachtigste raket ter wereld lanceren en verder vliegen dan enig ruimtevaartuig dat voor mensen is gebouwd ooit heeft gevlogen. Het zal 280.000 mijl van de aarde reizen, duizenden mijl voorbij de maan. Orion zal langer in de ruimte blijven dan welk schip dan ook voor astronauten zonder aan te meren aan een ruimtestation en sneller en heter dan ooit tevoren naar huis terugkeren.”

Orion zit nog steeds vast aan SLS, maar zal binnenkort loskomen van de raket en zal zichzelf binnenkort met drie verschillende motoren naar de maan voortstuwen. Dit wordt geholpen door acht hulpstuwraketten die ondersteuning bieden aan de motor van het orbitale manoeuvreersysteem.

De Orion-capsule heeft een perigeum-raise-manoeuvre (PRM) voltooid en heeft vervolgens zijn ICPS RL-10-motor afgevuurd om het onderste punt van de baan van het ruimtevaartuig (perigeum) te verhogen, om Orion voor te bereiden op “trans-lunaire injectieverbranding”, die 18 minuten duurde . Dit is het proces waarmee het ruimtevaartuig zichzelf op een pad naar de maan kan zetten, vrij van de SLS.

Een belangrijk deeldoel van de missie is het testen van de hitteschilden van Orion terwijl het vaartuig – niet geschroefd, maar met drie stralingsmetende “fantomen” – door atmosferische re-entry gaat.

De lancering van vanmorgen markeerde de derde poging van NASA nadat technische problemen bij eerdere andere pogingen eerder dit jaar op 29 augustus en 3 september waren verholpen vanwege lekkende brandstofleidingen en andere problemen.

NASA zei dat het ongeveer 100.000 bezoekers naar het gebied verwachtte, enthousiast om de historische raket tijdens zijn eerste vlucht door de atmosfeer te zien schieten.

Maar dit is misschien niet de enige keer dat gelukkige toeschouwers een glimp kunnen opvangen. Als de Artemis I-missie slaagt, zal deze rond mei 2024 worden opgevolgd door Artemis II. Hierbij zal een vierkoppige bemanning 5.523 mijl voorbij de maan worden gebracht – verder dan enig mens ooit van de aarde is geweest – op een 8–10 dagen vliegtest.

En dit is niet de enige geplande toekomstige missie. NASA hoopt ook zijn Artemis III-missie te lanceren, waarbij vier astronauten in een Orion-capsule naar het geplande Lunar Gateway-ruimtestation in de baan van de maan zullen reizen en in totaal 30 dagen in de ruimte zullen doorbrengen.

Twee van deze ontdekkingsreizigers zullen vervolgens naar het maanoppervlak worden gebracht door het “menselijke landingssysteem” van de Gateway. De astronauten zullen ongeveer een week besteden aan het verkennen van het oppervlak van de zuidpool van de maan, waar mensen nog nooit eerder zijn geweest.

Dit is een brekend verhaal. Meer om te volgen.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.