Als Batman was de menselijkheid van Kevin Conroy zijn grootste wapen

0

De superheldenwereld kreeg een vreselijke klap met het nieuws dat acteur Kevin Conroy op 66-jarige leeftijd is overleden. Het is niet overdreven om te zeggen dat Conroy de stem van Batman bepaalde voor verschillende generaties fans, vanaf zijn originele werk aan het baanbrekende Batman: The Animated Series tot vervolgshows als Batman Beyond en Justice League tot de veelgeprezen Arkham-games.

Bat-fans kunnen en zullen debatteren over welke acteur het personage het beste in live-actie heeft geportretteerd, maar de simpele waarheid is dat Conroy Batman was, net zo goed als Christopher Reeve Superman belichaamde. Met alleen de kracht van zijn stem gaf Conroy ons de meest genuanceerde en volledig gerealiseerde versie van de Caped Crusader die ooit buiten de strips verscheen. Dit is hoe Conroy de mensheid tot het belangrijkste instrument in Batmans misdaadbestrijdingsarsenaal heeft gemaakt.

Batmans compassie voor zijn schurken

Een van de echte kenmerken van Conroy’s Batman-optreden was zijn talent om zo’n duidelijke lijn te trekken tussen zijn Bruce Wayne- en Batman-stemmen. Kijkend naar Batman: The Animated Series, is het gemakkelijk in te zien hoe zelfs Bruce’s vrienden zoals Lucius Fox en commissaris Gordon zalig onbewust konden blijven van zijn nachtelijke capriolen.

Er is een scène in de aflevering “Heart of Steel Part 1” die dit perfect weergeeft. Terwijl Batman zijn ding doet in de Batcave, beantwoordt Alfred een oproep van Lucius en Conroy’s stem schiet onmiddellijk een octaaf omhoog en verliest al zijn norse scherpte als hij mentaal een ander masker opzet.

Maar de echte schoonheid van Conroy’s optreden is dat het nooit alleen ging om het spelen van Bruce Wayne of Batman. Het waren niet twee mensen die hetzelfde lichaam bezetten, maar slechts verschillende schakeringen van een persoon die decennia later nog steeds worstelt om een ​​zinloze tragedie te begrijpen. Er zijn veel momenten in de loop van de serie waarop echo’s van Bruce in de stem van Batman bloeden, vooral wanneer hij met zijn vijanden te maken heeft.

“Heart of Ice” is daar een vroeg voorbeeld van. Die aflevering is misschien wel de allerbeste in de serie, en opmerkelijk voor het fundamenteel transformeren van Mister Freeze van een boef met een hightech gimmick tot een diep tragische figuur. Het is duidelijk dat Freeze’s stemacteur Michael Ansara het zwaarste werk doet in die aflevering, maar Conroy speelt ook een cruciale rol bij het helpen herdefiniëren van de Batman / Freeze-dynamiek. Bruce heeft diep medelijden met Victor Fries en zijn vrouw Nora. Zelfs nadat hij uiteindelijk Freeze heeft verslagen met de kracht van kippensoep, geniet Batman niet van zijn zwaarbevochten overwinning, maar onthult hij alleen zijn afkeer van de corrupte GothCorp-CEO Ferris Boyle en de levens die hij heeft vernietigd.

Zoveel afleveringen in de loop van de serie hangen af ​​van die diepe, empathische connecties tussen Batman en zijn vijanden. “Two Face Part II” eindigt met het iconische shot van Bruce die de misvormde munt van Harvey Dent in de fontein gooit, een herinnering aan de vernietigde vriendschap. In “Perchance to Dream” gaat Batman tekeer tegen de Mad Hatter nadat hij een droomwereld heeft ervaren waarin zijn ouders nog steeds leefden, alleen om te beseffen dat zijn aartsvijand hem het paradijs wilde geven als dat betekende dat hij Tetch vrij moest laten om zijn dromen na te jagen.

Conroy’s Batman wordt bepaald door zijn relatie met deze verwrongen buitenbeentjes, en het feit dat hij zoveel medeleven voor hen toont, ongeacht hoeveel dodelijke vallen en psychologische handschoenen hij doorstaat. Zelfs de Joker is geen uitzondering. Batman: Arkham City uit 2011 eindigt op een angstaanjagende toon, aangezien Joker eindelijk zijn hand overspeelt en bezwijkt aan zijn terminale ziekte. Batman lijkt te worstelen met de vraag of hij zijn vijand moet redden of Gotham eindelijk vrij moet laten van de Joker, maar uiteindelijk onthult hij dat hij iemand die zelfs zo gestoord is als de Joker niet ter dood kan veroordelen.

Het is Joker die uiteindelijk zijn eigen lot bezegelt wanneer hij per ongeluk Batmans tegengif vernietigt. Nogmaals, Batman is er niet trots op zijn stad te redden of eindelijk verlost te zijn van zijn aartsvijand, maar treurt gewoon om het feit dat hij een man niet kon redden die ver boven zijn redding uitstak. Conroy’s optreden geeft leven aan de onrust van emoties die stilletjes borrelen onder de cape en kap.

Conroy’s Batman wordt bepaald door zijn relatie met deze verwrongen buitenbeentjes, en het feit dat hij zoveel medeleven voor hen toont, ongeacht hoeveel dodelijke vallen en psychologische handschoenen hij doorstaat.


Batmans strijd met leeftijd

Conroy’s Batman-erfenis zou veilig zijn geweest, zelfs als de acteur het personage nooit meer zou uitspreken na Batman: The Animated Series. Maar gelukkig bleef Conroy Batman in de loop van 30 jaar vrij regelmatig uitspreken. Daarin ligt nog een voordeel van zijn Batman-optreden. Hij kreeg de kans om naast Batman ouder te worden en oud te worden op een manier die we nog nooit echt hebben gezien in de verschillende live-actieversies.

Dat was duidelijk het hele uitgangspunt achter Batman Beyond, een BTAS-vervolg dat zich decennia in de toekomst afspeelt. De veelzijdigheid van Conroy wordt in elke aflevering volledig getoond. In Beyond heeft de combinatie van leeftijd, mislukking en spijt ervoor gezorgd dat Batman en Bruce Wayne samensmelten tot één ouder wordende, asociale en verbitterde man. De seriepremière geeft deze futuristische Bruce Wayne zelfs een kort maar meeslepend oorsprongsverhaal, waarin de laatste nacht op het werk wordt getoond waarop alles misging.

Conroy belichaamde al snel deze bejaarde, teruggetrokken Bruce Wayne net zo goed als de jeugdige, medelevende held van BTAS. In Beyond heeft Conroy’s stem een ​​veel griezeliger timbre. Deze Bruce is ongeduldig en opvliegend – een man die nog steeds moet accepteren dat hij niet degene kan zijn die elke nacht door de straten patrouilleert. Er is zoveel over de gedachten, gevoelens en motivaties van deze Bruce Wayne dat nooit expliciet in de scripts hoeft te worden vermeld. Conroy’s ernstige stem vertelt het hele verhaal.

Maar er zijn andere Batman-verhalen geweest waardoor Conroy een subtielere versie van de “Batman confronteert zijn sterfelijkheid” trope kon aanpakken. Arkham Knight uit 2015 is waarschijnlijk het beste voorbeeld. Hoewel het pas ver in het spel duidelijk wordt, beschrijft Arkham Knight de laatste en belangrijkste missie van Bruce als Batman. Zijn lichaam en geest gaan snel kapot dankzij zijn beproevingen in de vorige twee games. Er is een steeds wanhopiger randje aan Conroy’s optreden terwijl Batman tegen de klok racet. En in de dramatische climax van de game vecht Batman om zijn ziel als een stortvloed van Scarecrow’s Fear Toxin de deur opent voor Joker om zijn geest over te nemen. Arkham Knight stelt Conroy in staat om Batman zowel op zijn dieptepunt als op zijn meest triomfantelijke manier te portretteren.

[sidebar – DC’s Arkham Knight prequel comic is worth checking out for more context about Bruce’s mindset during this period and his compulsion to leave a lasting mark on Gotham while he still has time left.]

Conroy is net zo bedreven in het spelen van een bejaarde, verbitterde Batman als een Batman in zijn beste jaren. Dat maakte voor hem de weg vrij om eindelijk de sprong naar live-action te maken in de Arrowverse crossover Crisis on Infinite Earths uit 2019. Conroy verschijnt in de tweede aflevering als een door Kingdom Come geïnspireerde versie van Bruce wiens gebroken lichaam bij elkaar wordt gehouden door een exoskelet. Deze Bruce is psychologisch net zo gehavend als fysiek. Als de bejaarde Bruce van Batman Beyond een zekere mate van verlossing vindt door zijn samenwerking met Terry McGinnis, is deze Bruce verteerd door duisternis en haat. Het is een huiveringwekkend optreden, juist omdat Conroy zo’n andere versie van zijn meest iconische rol speelt.

Conroy’s Batman-oorsprongsverhaal

Conroy behandelde zijn Batman-rol altijd met een gevoel van ernst, in het besef dat hij een tijdelijke rentmeester was van een rol die veel hoop en verwachtingen en verantwoordelijkheden met zich meebrengt. BTAS Podcast-host Justin Michael gerelateerd een anekdote over Conroy’s optreden in de show. Terwijl veel ervaren BTAS-acteurs nepcommercials voor de podcast zouden opnemen terwijl ze in karakter waren, weigerde Conroy beleefd. Voor hem ging het idee van Batman-shillingproducten voor het Amerikaanse bedrijfsleven, zelfs voor de grap, in tegen alles waar het personage voor staat.

Om te begrijpen waarom Conroy zo’n beschermende gehechtheid had aan de Batman-rol, hoef je alleen maar naar zijn autobiografische strip ‘Finding Batman’ te kijken, die debuteerde in de anthologiespecial DC Pride 2022. In samenwerking met kunstenaar J. Bone geeft Conroy lezers een korte maar krachtige blik in zijn persoonlijke leven en de worstelingen die hem vormden op zijn weg om Batman te worden. Conroy reflecteert op de moeilijkheden van het opgroeien als homoseksuele man in een sterk conservatieve en religieuze gemeenschap. Hij onthult de strijd die hij ondervond toen hij probeerde voor een geesteszieke broer te zorgen terwijl hij ook een acteercarrière nastreefde, en toen hij in de jaren ’80 zoveel vrienden en collega’s zag overlijden tijdens het hoogtepunt van de aids-crisis. Zelfs zijn professionele prestaties werden overschaduwd door de toen heersende homofobie in Hollywood.

Kunst door J. Bone.  (Afbeelding tegoed: DC)

Kunst door J. Bone. (Afbeelding tegoed: DC)

Maar ondanks het zware onderwerp is “Finding Batman” uiteindelijk een verhaal van hoop. Het eindigt met Conroy die auditie doet voor Batman: The Animated Series en de diepe bron van pijn en verlies binnenin aanboort. Hij vindt een geestverwant in Bruce Wayne, een personage dat ook gedwongen is zijn leven een masker te dragen en zijn ware zelf voor de wereld te verbergen. De pijn van Conroy wordt de pijn van Bruce, en daar komt zijn Batman tot leven.

Conroy schrijft: ‘Het leek te brullen van dertig jaar frustratie, verwarring, ontkenning, verlangen naar liefde… Verlangen naar wat? Een anker, een haven, een gevoel van veiligheid, een gevoel van identiteit. Ja, dat kan ik beamen. Ja, dit is terrein dat ik goed ken. Ik voelde Batman diep van binnen oprijzen.

Dat is wat Conroy tot de stem van Batman maakte. Hij bracht een leven vol ontberingen en tegenspoed met zich mee en maakte er gebruik van. Niet om een ​​duistere terreur van de nacht te creëren, maar om een ​​Batman te bouwen die is gevormd door pijn en gedefinieerd door mededogen voor zowel zijn vrienden als vijanden. Conroy’s Batman is de meest menselijke Caped Crusader van allemaal, en om die reden zal hij waarschijnlijk altijd de standaard zijn waarmee alle andere Batmen worden beoordeeld.

Jesse is een zachtaardige stafschrijver voor IGN. Sta hem toe een machete te lenen aan je intellectuele kreupelhout door @jschedeen volgen op Twitter.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.